https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chce-zakazat-topeni-uhlim-ve-starych-kotlich-a-kamnech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chce zakázat topení uhlím ve starých kotlích a kamnech

10.9.2019 00:13 | PRAHA (ČTK)
Hlavní město plánuje od října příštího roku zakázat topení uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a v kotlích, které spadají do nejnižších dvou emisních tříd z pěti možných. / Ilustrační foto
Hlavní město plánuje od října příštího roku zakázat topení uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a v kotlích, které spadají do nejnižších dvou emisních tříd z pěti možných. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Hlavní město plánuje od října příštího roku zakázat topení uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a v kotlích, které spadají do nejnižších dvou emisních tříd z pěti možných. Návrh městské vyhlášky včera schválili radní, musí ho ještě odsouhlasit zastupitelstvo. Kotle emisní třídy jedna a dva se od roku 2014 nesmí prodávat, od září roku 2022 bude jejich provoz zakázán v celé republice. Magistrát odhaduje, že je v Praze využívají stovky domácností.
 

Na výměnu starých kotlů mohou lidé do příštího roku získat finanční podporu z evropských fondů v rámci tzv. kotlíkových dotací. V případě schválení zastupitelstvem by pražské omezení začalo platit za více než rok, což má dát majitelům nevyhovujících zdrojů vytápění čas k tomu je za zvýhodněných podmínek vyměnit.

Praha je podle informací magistrátu zasažena nadlimitními hodnotami škodlivin v ovzduší na 69 procentech území. Hlavními látkami, kterým Pražané a jejich zdraví čelí, jsou benzo(a)pyren, oxid dusičitý a drobné prachové částice PM10.

Nejvíce škodlivin má na svědomí doprava, spalování tuhých paliv v domácnostech nicméně produkuje podle magistrátu přes 90 procent emisí benzo(a)pyrenu, což se dá odvodit z faktu, že situace je nejhorší v místech, kde převažuje lokální vytápění. Podle schváleného dokumentu je kvalita ovzduší nejhorší v zimních měsících, zejména v lednu až v březnu.

V těchto obdobích Český hydrometeorologický ústav poměrně často v metropoli vyhlašuje tzv. smogové situace. V takovém případě bude podle návrhu vyhlášky platit další omezení - domácnosti budou moci topit pouze ve zdrojích tepla, které slouží jako hlavní vytápění. Nebude tak možné si třeba zapálit navíc oheň v krbu, a to bez ohledu na použité palivo. V případě schválení by toto pravidlo mělo začít platit už v této topné sezóně.

Ve snaze bojovat se znečištěním ovzduší radní před časem schválili také zavedení MHD zdarma v sobě smogových situací, které má motivovat lidi k využití veřejné dopravy místo přepravy automobily. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má v gesci životní prostředí, minulý týden také uvedl, že město chce do pěti let zavést mýtný systém zpoplatňující vjezd automobilů. Další zástupci pražské koalice poté nicméně jeho vyjádření zmírnili s tím, že zásadní je nejprve dokončit vnější a případně i vnitřní okruh. Kriticky se k plánu vyjádřili i zástupci Středočeského kraje a ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

10.9.2019 08:49
Ten pražský náměstek mluvící v ČRo+ na toto téma mně včera nejdřív rozesmála hned rezesmutnil. Parafr. Na otázku kolik je v Praze takových topenišť odpověděl že neví, snad stovky na okrajích Prahy, na otázku kolik produkují škodlivin odpověděl že nemá zjištěno, protože jsou to stejné látky jako z dopravy (?), ale něco to bude, a na otázku kdo to bude kontrolovat odpověděl že sousedé to jistě nahlásí. Takže závěr pro mně: nic sice nevíme, ale něco zakázat musíme a udavači se jistě najdou. Pak se divíme že se stav ovzduší nelepší. No nemůže se zlepšit když se ranními nápady politik řeší kraviny a ještě statisticky nepodložené, neověřené a skutečné příčiny znečištění.....
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.9.2019 08:34 Reaguje na Milan Milan
Piráti jsou strana fašistických udavačů, nic jiného.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist