https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-koupi-nelegalni-skladku-ulozi-na-ni-kal-z-rybniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha koupí nelegální skládku, uloží na ni kal z rybníků

24.6.2019 00:36 | PRAHA (ČTK)
Hlavní město koupí za téměř 22 milionů korun nelegální skládku o rozloze 100 metrů čtverečních na pomezí Radotína a Slivence. / Ilustrační foto
Hlavní město koupí za téměř 22 milionů korun nelegální skládku o rozloze 100 metrů čtverečních na pomezí Radotína a Slivence. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Hlavní město koupí za téměř 22 milionů korun nelegální skládku o rozloze 100 metrů čtverečních na pomezí Radotína a Slivence. Pozemky plánuje využít pro uskladnění kalů, které vznikají při odkalování rybníků. Odkup schválili minulý týden pražští zastupitelé. Skládka původně vznikla při stavbě Pražského okruhu, u kterého se nachází.
 

"Město má kritický nedostatek místa, kam dávat stavební odpady," uvedla zastupitelka a starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Dodala, že v minulosti bylo možné zakládat tzv. recyklační střediska, která se však v důsledku nedokonalé legislativy dala snadno zneužít k budování nelegálních skládek. Praxe byla podle ní taková, že se na místo navezlo velké množství zeminy či stavebního odpadu, zrecyklovala se jen část a zbylé haldy zůstaly.

Podle Plamínkové je v plánu zarovnat haldy, které nyní na pozemcích jsou, novým odpadem. Vznikne tak rovná plocha, která se zatravní. Vzhledem k tomu, že město nyní nemá kam odpad vzniklý při svých projektech dávat, tím ušetří, dodala. "V opačném případě by bylo nutné vozit kaly třeba do přístavu v Radotíně, kde se v současné době platí 400 korun za tunu," uvedla. Podle schváleného materiálu chce odbor ochrany životního prostředí magistrátu na pozemky vyvézt v následujících pěti letech 100.000 kubických metrů sedimentů.

Město postupně investuje do odbahnění rybníků, které vlastní. Podle plánu chce magistrát letos nechat opravit rybníky V Mydlinkách a Lítožnice, Milíčovský rybník a nádrž v Bohnicích. Odbahňuje se také Šeberák v Kunraticích a Cukrovarský rybník v Uhříněvsi. Loni byl vyčištěn Olšanský rybník.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

24.6.2019 13:05
Skládka o rozloze 100 metrů čtverečních ? 1 metr čtvereční za 220 000 kč. Uloženo bude 100 000 krychlových metrů bláta. Odpad bude mít formu hranolu o základně 10x10 metrů a výšce 1 kilometr.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.6.2019 13:55
Dobré počty! To je někdo líny si po sobě text přečíst, podívat se alespoň do map, nebo je pro něho 10 ha 100 m2. Takže kvalitní splavenou ornici na smeťák a čistírenské kaly na pole... Kdo nepláče není Čech:-))
Odpovědět
JM

Josef Mozek

24.6.2019 14:39 Reaguje na Karel Zvářal
Ano, hlína a hnůj patří na skládku, chemie na pole. Bohužel.
Odpovědět

Jan Škrdla

24.6.2019 21:21
Diagnóza ČTK. Buď tam řádí Šotek, nebo tam mají někoho, kdo má zásadní problémy s převody jednotek. Není to poprvé.
To že se splavená ornice vozí na skládku nemá cenu komentovat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.6.2019 07:11
Kaly z rybníků nejsou "splavená zemina". Většinou na nich nic nevyroste, musejí se proto nějakou dobu skládkovat (až v nich zaniknou agresívní chemické látky). Nebo míchat do kompostu a ten pár let pravidelně přehazovat (kdo to zaplatí?).
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.6.2019 09:32 Reaguje na Jan Šimůnek
https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/soundtrack-at-prileti-cap-kralovno/vsechno-naruby-151200
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist