https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-119-funkcnich-zahradkarskych-osad-navrh-metropolitniho-planu-ale-s-nimi-moc-nepocita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má 119 funkčních zahrádkářských osad, návrh metropolitního plánu ale s nimi moc nepočítá

27.7.2018 12:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zahrádkářská kolonie Krejcárek na Praze 8.
Zahrádkářská kolonie Krejcárek na Praze 8.
Foto | Petr Vilgus / Wikimedia Commons
Jak vyplývá z právě dokončené Aktualizace generelu zahrádkových osad, do návrhu právě přijímaného Metropolitního plánu Prahy byly zahrnuty pouze funkční osady Českého svazu zahrádkářů, celkem tedy 119 osad. Návrh přiznává kategorii plochy „Zahrádková osada, rekreační zahrada“ celkem 64 % funkčních osad a dalším 11 % ji přiznává v menší než současné rozloze. S téměř čtvrtinou funkčních svazových osad návrh plánu nepočítá a navrhuje zde jiné využití. Pražská radní pro územní rozvoj Petra Kolínská proto podala připomínku, aby osady zůstaly nezastavitelné.
 

V posledním červencovém týdnu byl dokončen dokument, který mapuje zahrádkářské osady v hlavním městě. Česká zemědělská univerzita v něm poukazuje na vzrůstající poptávku po městském zahrádkaření a nastiňuje srovnání s evropskými trendy vývoje. Metropole by se na základě této zprávy měla bránit redukci zahrádkářských osad a naopak začít hledat místa pro nové. Informuje o tom pražský magistrát.

Na území Prahy je aktuálně 199 zahrádkářských osad, z toho 119 jsou funkční členské osady Českého zahrádkářského svazu. Zbylých 80 osad není členem svazu a některé z nich nejsou plně funkční.

Podle zpracovatelů Aktualizace generelu se jako problematické jeví zařazení většiny zachovávaných osad do tzv. zastavitelného území. Přitom v platném územním plánu se 80 procent plochy osad Českého zahrádkářského svazu nachází v nezastavitelném území. V návrhu Metropolitního plánu je to ovšem pouze 20 procent. „Podám proto připomínku, aby osady zůstaly v kategorii nezastavitelného území,“ uvedla radní Petra Kolínská.

Česká zemědělská univerzita, která aktualizaci generelu zpracovala, doporučila, aby osady byly více chráněny územním plánem. „Informace z generelu ukazují, že zahrádkářské osady je potřeba aktivně chránit. Postupné snižování počtu musíme zastavit a naopak hledat vhodné pozemky pro nové osady,“ řekla k tomu pražská radní pro územní rozvoj Petra Kolínská.

Více o pražských zahrádkářských osadách naleznete zde.

Přečtěte si také komentář Karla Stibrala Přinese Metropolitní plán konec zeleně v Praze?


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist