https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-plan-mobility-do-roku-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má Plán mobility do roku 2030

26.5.2019 00:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Po analýze problémových míst a podrobné diskusi odborné i laické veřejnosti má hlavní město jasnou představu, jak komplexně řešit dopravu a vše související v Praze a jejím okolí. / Ilustrační foto
Po analýze problémových míst a podrobné diskusi odborné i laické veřejnosti má hlavní město jasnou představu, jak komplexně řešit dopravu a vše související v Praze a jejím okolí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražští zastupitelé v pátek schválili Plán udržitelné mobility Prahy a okolí – dokument, který prostřednictvím 242 konkrétních opatření v dlouhodobém horizontu řeší snadnější spojení metropolitní oblasti s hlavním městem, celkové zklidnění dopravy, rozvoj elektromobility a v neposlední řadě zvýšení bezpečnosti v dopravě. Opatření v rámci projektu Polaď Prahu celkem za zhruba 113 miliard korun upraví mobilitu v Praze a jejím okolí až do roku 2030.
 

Po analýze problémových míst a podrobné diskusi odborné i laické veřejnosti má hlavní město jasnou představu, jak komplexně řešit dopravu a vše související v Praze a jejím okolí. Již v září 2018 zastupitelstvo schválilo koncept dokumentu P+, posledním krokem k finálnímu projednání pak bylo získání stanoviska SEA na konci března 2019.

Schválená strategie se věnuje osmi základním oblastem a pro každou z nich nabízí konkrétní body ke zlepšení. „Po dvaceti letech máme v Praze díky Plánu udržitelné mobility novou koncepci dopravní politiky pro metropoli 21. století. Díky 242 konkrétním prioritním opatřením usnadníme lidem chodit pohodlně pěšky nebo jezdit více na kole. Snížíme počet automobilů projíždějících přes centrum a celkově zlepšíme život v Praze, včetně vzduchu, který zde dýcháme,“ říká Adam Scheinherr, náměstek pražského primátora a radní pro dopravu, a dodává: „V dopravě máme mimo jiné k ovzduší v Praze velký dluh. Nová koalice ho chce konečně začít splácet a je důležité, že plán bude závazný i pro budoucí radní bez ohledu na politickou příslušnost.“

Čistší a bezpečnější doprava

Strategie se drží celosvětového trendu, kterým je snižování uhlíkové zátěže, úzce spjaté se zajištěním dostupné veřejné dopravy i přepravy zboží, zlepšování životního prostředí a zvyšování bezpečnosti v dopravě. „Mezi konkrétními opatřeními, která povedou ke snížení uhlíkové stopy, můžeme uvést například zavádění elektrobusů na vybraných linkách či výstavbu parkovišť P+R u železnice ve Středočeském kraji, tedy co nejblíže bydlišti pravidelně dojíždějících. Co se týče dostupnosti veřejné dopravy, velkým závazkem je zvýšení podílu bezbariérových stanic metra ze 72 na 95 procent,“ vypočítává Daniel Šesták, koordinátor projektu Polaď Prahu.

Plán až do roku 2030

Schválený dokument nahrazuje původní koncepci dopravní politiky z roku 1996 a je pro hlavní město závazný. „Doprava, stejně jako zbytek města, se neustále vyvíjí. V devadesátých letech se lidé po městě pohybovali jinak než dnes a počítáme s tím, že i v budoucnu se způsob cestování změní. Proto jsme připravili takovou strategii, která se změnami počítá a dbá nejen na efektivnější dopravu, ale i na kvalitu životního prostředí,“ shrnuje Marek Zděradička, ředitel Sekce infrastruktury Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

26.5.2019 20:57
Tak jsem si to přečet, plán vznikl mj. i na základě workshopů kterých se zúčastnili auto*mat, pražské matky a další výkvěty inteligence. Dle očekávání byla použita všechna buzzwords, jako třeba "mobility as a service" a je navrhována mj. výrazná orientace na dopravní cyklistiku. Mnou navrhovaný plán srovnání všech pražských kopců a údolí do jednotné nivelety ovšem nebyl ani zmíněn (asi nemají dost buldozerů), tak nevím, jak to s tou cyklistikou dopadne. Tak jako tak, mě se to téměř netýká, centrum už jsem přestal navštěvovat dávno a do nákupního centra a ven z Prahy se snad dostanu autem vždycky :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist