https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ma-vlastni-singltrek-skoro-sest-kilometru-dlouha-trasa-je-v-letnanskem-lesoparku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha má vlastní singltrek. Skoro šest kilometrů dlouhá trasa je v letňanském lesoparku

23.4.2018 16:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Trasy jsou vhodné jak pro děti do 12 let, tak i pro náročnější jezdce.
Trasy jsou vhodné jak pro děti do 12 let, tak i pro náročnější jezdce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy
V lesoparku Letňany byl v pátek slavnostně otevřen první singltrek na území Prahy. Trasy jdou postaveny v severní části lesoparku na bývalé vyvážce z ražení tunelu metra. Informuje o tom pražský magistrát.
 

Singltrek či také singletrail jsou jednosměrné trasy široké pouze pro jedno kolo. V Letňanech je jedna trasa střední náročnosti a tři další lehké. Jejich celková délka dosahuje 5 700 metrů, stezky mají na 130 zatáček a oblouků. Celkové náklady hrazené z rozpočtu hlavního města činily 3,9 milionu Kč.

„Věřím, že komunita cyklistů, kteří jezdí singeltrail, bude tento areál hojně využívat a že jim bude dobře sloužit,“ uvedla pražská radní Jana Plamínková

Při budování tras se počítalo i s užíváním dětmi ve věku od cca 12 let, ale terén je určitě náročný i pro dospělé jezdce. Záleží na zvolené rychlosti průjezdu prudkými zatáčkami, kterých je těchto na trailech více než 90.

Trasy se záměrně vyhýbají existujícím zvykovým pěšinám, v místě zaústění na lesní cesty jsou umístěny zpomalovací prvky a výstražné tabule tak, aby se minimalizovala možnost střetu cyklistů a ostatních návštěvníků lesoparku.

Lesopark Letňany založen v roce 2008 na původně orné půdě a částečně na bývalé vyvážce ze stavby metra. Postupně v průběhu let je vybavení lesoparku doplňováno o další prvky a aktivity. Nejen místní obyvatelé lesopark vyhledávají například pro kvalitní okruh in-line bruslařský okruh, mezi dětmi je favoritem dřevěné letadlo připomínající nedaleké sportovní letiště. V letošním roce by zde ještě měla přibýt asfaltová propojovací cesta směrem ke Kbelům a fitness prvky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist