https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-nabidne-430-hektaru-svych-poli-pro-ekologicke-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha nabídne 430 hektarů svých polí pro ekologické zemědělství

10.3.2020 00:19 | PRAHA (ČTK)
Hlavní město takzvaně propachtuje 430 hektarů svých polí ekologickým zemědělcům. / Ilustrační foto
Hlavní město takzvaně propachtuje 430 hektarů svých polí ekologickým zemědělcům. / Ilustrační foto
Hlavní město takzvaně propachtuje 430 hektarů svých polí ekologickým zemědělcům. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. Pole budou rozdělená na maximálně pětihektarové plochy a bude zakázané bude použití chemických přípravků. Novinářům to včera řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Ze zhruba 14.000 hektarů zemědělské půdy v hlavním městě vlastní Praha 1460 hektarů.
 

"Nové podmínky jsou postaveny na principu odpovědného přístupu ke krajině. V dnešní době klimatických změn a zásadního zhoršování kvality zemědělské půdy je důležité přijmout taková opatření, které nám pomohou v boji proti suchu a klimatickým změnám," řekl Hlubuček.

Rozdělením polí vznikne necelých 30 kilometrů mezí, které budou sedm metrů široké. Některé z nich budou zatravněné, na dalších budou i stromy. "Meze budou sloužit živočichům i rostlinám, nebudou samoúčelné," řekl vedoucí magistrátního oddělení péče o zeleň Dan Frantík. Meze bude zakládat město a udržovat pachtýři. Pokud to nebudou chtít dělat, má město v záloze například chovatele, kteří o ně budou mít zájem.

Zemědělci budou muset dodržovat dané osevní postupy, tedy sled pěstovaných plodin. Nebude tak možné dva roky po sobě vysadit stejnou plodinu. Do osevního postupu bude zařazena také tzv. zlepšující plodina. Zakázáno bude použití pesticidů a upřednostněna organická hnojiva. Znovu bude použita hluboká orba.

Pozemky, které město pronajme, budou rozděleny do 37 bloků, na které bude hledat zemědělce. Zájem chce mít magistrát zjištěný na jaře. Smlouvy zájemcům nabídne na pět let. Město podpoří zemědělce nižším pachtovným a zároveň může nabídnout možnost odbytu například ve školách.

Velká pole byla již rozdělena u Dolních Počernic nebo ve Slivenci. Tam vznikla tři pole o šířce 30 metrů a na každém z nich je jiná plodina.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

10.3.2020 07:23
Tak u Prahy je pro sedláky šance, že tuto produkci v Praze také odbydou, tam jsou trochu jiné podmínky. Ale na případné sucho to nebude mít sebemenší vliv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist