https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-osazuje-vodohospodarske-objekty-fotovoltaikou-prvni-je-v-modranech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha osazuje vodohospodářské objekty fotovoltaikou, první je v Modřanech

14.4.2024 00:56 | PRAHA (ČTK)
Na patnácti vodárenských objektech po celém území hlavního města a v Káraném se letos objeví fotovoltaické elektrárny.
Na patnácti vodárenských objektech po celém území hlavního města a v Káraném se letos objeví fotovoltaické elektrárny.
Na 15 vodohospodářských budovách v majetku hlavního města letos vzniknou fotovoltaické elektrárny, které budou vyrábět elektřinu určenou ke spotřebě přímo v zařízeních. První z nich tento týden na vodojemu v Modřanech představili zástupci pražského magistrátu, jeho Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) a firmy Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou město spoluvlastní spolu s francouzskou Veolií. Panely v budoucnu vzniknou i na dalších budovách.
 

Instalace letošních 15 elektráren podle předsedy představenstva PVS Pavla Válka ušetří asi deset milionů korun ročně, o které bude levnější voda pro Pražany. "Snížíme cenu elektřiny na těch objektech a samozřejmě to promítneme do ceny vodného a stočného," řekl.

Letošní instalace jsou zároveň jen první částí rozsáhlejšího plánu na instalaci fotovoltaiky. PVS k tomu podle Válka identifikovala přes 70 vhodných objektů, hotovo chce mít do roku 2027. "Pokud by to dospělo k tomu, že by to byla celá uvažovaná kapacita, která je v podstatě desetinásobná, tak se bavíme o 100 milionech korun, což je třetina nákladů na elektrickou energii, takže vliv do ceny vodného a stočného by byl již poměrně významný," dodal ředitel PVK Petr Mrkos.

PVS letos zajistí osazení panelů také na objekty na Kopanině, v Řepích, na Vypichu, v Uhříněvsi, na Lhotce, v Miškovicích, v Klánovicích, v Laurové a Strážovské ulici. PVK pak instaluje fotovoltaiku na vodojemech a čerpacích stanicích ve Velké Chuchli, Vyhlídkách, Malvazinkách, Vidouli a Úpravně vody Káraný.

Elektrárny PVS vyjdou podle Válka na asi 85 milionů korun, 15 milionů z toho firma získá z dotace. PVK svoje instalace za 10,5 milionu korun uhradí z fondu Veolie určeného k těmto účelům. Válek dodal, že evropské dotace chce firma k instalaci dalších elektráren využívat i v budoucnu.

Radní města Michal Hroza (TOP 09) dodal, že kromě zmíněného plánu instalace elektráren vedení města a PVS uvažuje také o umístění fotovoltaických panelů na střechu nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. "To by znamenalo, že bychom v budoucnu byli schopni pokrýt desetinu spotřeby ÚČOV elektřinou, kterou si sami vyrobíme," řekl. PVS k tomu podle Válka aktuálně připravuje studii a zároveň již počítá s fotovoltaikou při připravované rekonstrukci staré linky čistírny. Hlavní město plánuje solární panely instalovat i na další městské budovy.

Stoprocentním vlastníkem PVS je hlavní město Praha, firma má na starosti vodohospodářskou síť. Vodu v metropoli distribuují PVK, ve které vlastní 51 procent Veolia a 49 procent Praha. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se jejím jediným vlastníkem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

14.4.2024 07:38
V tomto případě je FV jistě opodstatněná, šetří peníze i životní prostředí, je to výborný projekt!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist