https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-pristi-rok-investuje-do-vodohospodarske-infrastruktury-3-39-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha příští rok investuje do vodohospodářské infrastruktury 3,39 miliardy korun

29.12.2023 16:30 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát chce v příštím roce prostřednictvím své firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS) investovat do rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury přibližně 3,39 miliardy korun, což je meziročně o něco více. Větší část peněz půjde na zahájené projekty, na nové je vyčleněno zhruba 1,15 miliardy. Vyplývá to z dokumentu, který v prosinci schválili pražští radní. PVS je městská firma, která má na starosti vodohospodářskou infrastrukturu. Pronajímá ji Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK), které distribuují v Praze vodu.
 

Na nájemném od PVK získá PVS podle předpokladu přibližně 3,34 miliardy korun, což je meziročně více. Další peníze plánuje získat na dotacích, a to asi 52,5 milionu. Příjmy a výdaje na investice tak jsou naplánovány v rovnováze.

Z nově naplánovaných investic je určena větší částka, a to 686,7 milionu, na vodárenské stavby. Na kanalizační to je 289,34 milionu a další peníze jsou určeny na investice v Ústřední čistírně odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Peníze půjdou rovněž například na ostrahu objektů, studie projektů nebo fotovoltaiku. Vyčleněno je rovněž 100 milionů korun jako rezerva.

Mezi novými projekty je obnova vodovodních řadů po celém městě. Peníze půjdou například do obnovy potrubí v ulici Zálesí v Praze 4 nebo v Nových Vokovicích a okolí na Praze 6, kde do oprav v příštím roce PVS dá přes 19 milionů. Na opravu vodovodního řadu v Peroutkově v Praze 5 má PVS příští rok 30 milionů. Vodohospodáři plánují investovat také do vodojemů nebo čistíren včetně vodárny v Podolí.

V kanalizační síti bude PVS investovat jak do rekonstrukce kanalizace, tak do vybudování nové, a to například v Tělovýchovné ulic a jejím okolí v Praze 13. Dobuduje rovněž splaškovou kanalizaci v Praze 8 v oblasti Labuťky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist