https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-rozdeli-102-zadatelum-9-7-milionu-korun-na-ekologicke-vytapeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha rozdělí 102 žadatelům 9,7 milionů korun na ekologické vytápění

5.4.2023 00:14 | PRAHA (ČTK)
Pražský magistrát rozdělí mezi 102 domácností asi 9,7 milionu korun z dotací na podporu ekologického vytápění. V pondělí o tom rozhodli městští radní. Většina peněz, asi 9,3 milionu, půjde na instalaci tepelných čerpadel. Město loni změnilo nastavení podpory, která byla do té doby určena zejména na budování plynových kotlů. Celkem město plánuje ve dvouletém programu rozdělit 50 milionů korun.
 

Praha v roce 2021 schválila klimatický plán, ve kterém se zavázala zlepšovat stav ovzduší v metropoli a snižovat emise oxidu uhličitého. "Podpora projektů ekologického vytápění a ohřevu vody v domácnostech je plně ve shodě s tímto závazkem. Praha za dobu trvání dotačního programu již podpořila desetitisíce domácností a naše podpora bude pokračovat i v následujících letech," uvedla náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Od loňska lidé nemohou získat podporu na výměnu kotle na pevná paliva za plynový, což souvisí s ruskou agresí na Ukrajině a energetickou krizí v Evropě. Primárně jsou nyní dotace určeny na instalaci tepelných čerpadel, která tvoří 94 ze 102 schválených žádostí. Další dvě jsou na instalaci solárních panelů na ohřev vody a přitápění a šest domácností získá peníze na technologii regulující parametrů otopné vody z dálkového vytápění.

Celkem Praha podle v pondělí schváleného dokumentu v aktuálním programu podpořila 172 již hotových projektů za asi 17,5 milionu korun, dalších 171 za odhadovaných 17,3 milionu korun bylo schváleno a čeká na realizaci a u 19 úřad požádal o doplnění žádosti nebo je ještě nevyhodnotil. Domácnosti můžou žádosti v aktuálním programu podávat do letošního 30. září.

Program Čistá energie začal v roce 1994 a město od té doby podle informací magistrátu na modernizaci vytápění přispělo asi 54.000 domácnostem 670,6 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

5.4.2023 08:34
Díky tomu, že máme dostatek zdrojů, není problém podpořit chudé majitele pražských nemovitostí dotací 100 000,- Kč/ jednotku.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.4.2023 14:29 Reaguje na Richard Vacek
Domluvte se s Vaší radnicí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.4.2023 15:03 Reaguje na Katka Pazderů
Ještě stále se nepokládám za chudého abych potřeboval zadotovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist