https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-rozdeli-na-dotacich-v-programu-cista-energie-25-mil.kc-vic-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha rozdělí na dotacích v programu Čistá energie 25 milionů, víc než loni

5.8.2022 00:44 | PRAHA (ČTK)
Lidé mohou v programu žádat o peníze na výměnu kotlů mj. za tepelná čerpadla, solární termické systémy nebo akumulační nádrže.
Lidé mohou v programu žádat o peníze na výměnu kotlů mj. za tepelná čerpadla, solární termické systémy nebo akumulační nádrže.
Praha letos rozdělí na dotacích v programu Čistá energie až 25 milionů korun, což je meziročně více. Cílem projektu je zlepšit životní prostředí a snížit závislost na zemním plynu. Lidé mohou v programu žádat o peníze na výměnu kotlů mj. za tepelná čerpadla, solární termické systémy nebo akumulační nádrže. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Město na dotacích od roku 1994, kdy program spustilo, vyplatilo přes 670 milionů korun.
 
Program je rozdělen do dvou skupin. První je pro majitele bytů, rodinných domů nebo domů pro rekreaci, druhá skupina jsou bytové domy. V první skupině mohou lidé požádat o dotaci na tepelné čerpadlo, které nahradí původní zdroj tepla, tedy například plynový kotel. Příspěvek dostanou i na instalace solárního termického systému nebo akumulační nádrže k systému vytápění kotlem na pevná paliva třetí a vyšší emisní třídy.

Majitelé bytových domů mohou požádat o peníze na instalaci tepelných čerpadel nebo na regulaci parametrů otopné vody z dálkového vytápění v předávacím místě bytových domů.

Proti minulosti už nebude město vyplácet dotace na výměnu kotlů na tuhá paliva za plynové kotle. Důvodem je snaha snížit závislost na dováženém zemním plynu. Současné vedení města se chce v následujících několika letech zbavit veškeré závislosti na ruském plynu. Důvodem je mj. nynější válka na Ukrajině, kterou Rusko letos v únoru napadlo.

Hlavní město v letech 1994 až 2021 vydalo na dotace přes 670 milionů korun. Podpořilo tak ekologické vytápění ve více než 53.800 domácnostech.

V metropoli platí od října 2020 vyhláška, která zakazuje topení uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a v kotlích, které spadají do nejnižších dvou emisních tříd z pěti možných. Součástí vyhlášky je také zákaz topení ve druhém zdroji tepla, například v krbu, v době vyhlášení smogových situací.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

5.8.2022 06:58
Při ceně elektrické energie je tepelné čerpadlo dobrý vtip. Solary na střechách vypadají nevině , v případě solárních parků můžeme s jistotou vyhlížet energeticky blackout rozvodné sítě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2022 08:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Cena elektřiny půjde zase dolů, masivní šetření vytvoří přebytek a jak se odstřihneme od Ruska, vše se srovná.
Netuším, proč by měly nastat blackouty kvůli solárům (nikde na světě jsem to nezaznamenal). Možná by to mohlo nastat, pokud by energetici nepochopili ten hlavní argument ropáků. V noci slunko nesvítí. Pokud by alespoň pár lidí z vedení ČEPS to fakt pochopilo, jsme v pohodě. Ale to bude šichta.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

5.8.2022 16:21 Reaguje na Pavel Hanzl
noo Pavle myslím si, že nemáte pravdu příteli, kdyby Čez nevyrovnával nárazy z Rakouské a Německé sítě, zbyla by jim z té zelené energie jen hromádka popela. A s cenou elektřiny to bude, jak s cenou vody, ušetříš, zdražíme, páč byznys je byznys.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.8.2022 11:44 Reaguje na Milan Vítkovič
ČEZ je proti Německé energetice jen zlomek, těžko co vyrovná.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

3.12.2022 06:04
A proto jsem se z města přestěhoval na vesnici a ten rozdíl v kvalitě vzduchu je strašně znát. Sice je pravda, že ne úplně každý tu topí 100% suchým dřevem, někdy je to z těch komínů fakt smrad, ale i tak je to tu mnohem mnohem lepší než ve městě. My máme doma akumulační kamna Norsk Kleber z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ a stačí, abychom topili pár hodin denně. Pak se uvolňuje teplá voda z nádrže, takže my vzduch zatěžujeme úplně minimálně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist