https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-pokusi-vykoupit-pozemky-zahradek-ve-vysocanech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se pokusí vykoupit pozemky zahrádek ve Vysočanech

25.3.2023 00:52 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát bude jednat o získání pozemků zahrádkářské kolonie u Rokytky v Praze 9, kde developerská firma JRD plánuje stavět byty na základě smlouvy o smlouvě budoucí s církví, která pozemky vlastní. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Proti plánované výstavbě protestují místní obyvatelé i radnice Prahy 9, podle kterých by tam měla zůstat zachována zeleň.
 

Praha 9 v minulosti v oblasti vytvořila park Zahrádky, který by chtěla dále rozšiřovat jako jednu z posledních zelených oblastí ve Vysočanech, kde je v plánu rozsáhlá rezidenční zástavba. Občanské sdružení Arnika nedávno uvedlo, že zahrádkáři z místního spolku jsou ve výpovědní lhůtě, která brzy skončí, a očekávají, že poté začne bourání kolonie. Primátorů náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN) dnes řekl, že na zájmu o pozemky panuje shoda, ale jednání budou zřejmě složitá.

Pozemky jsou podle stávajícího územního plánu stavební. Stále je vlastní církev, která je získala v restitucích a podle Arniky má s firmou JRD uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí na jejich odkup v momentě, kdy bude mít povolení stavět. Podle zástupců místních obyvatel je v zájmu města zachování zeleně, kde žijí i chránění živočichové. "Chceme, aby místo zůstalo nezastavěné a aby bylo zpřístupněno veřejnosti a na části vznikla komunitní zahrada a školní zahrada pro děti z nové školy," uvedl před časem předseda spolku Rokytka žije Lukáš Příbramský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

25.3.2023 21:54
Jestli tomu správně rozumím, tak podle schváleného územního plánu stavět lze. A v okamžiku, kdy se někdo stavět rozhodne, parta aktivistů se hrne tu investici zmařit. Škody by, v případě zastavení výstavby, hradil kdo? Lukáš Příbramský má našetřeno?

No, možná by "Rokytka žije" mohla od JRD ty pozemky odkoupit. Když nabídnou dost ...
Odpovědět
Anyr

Anyr

26.3.2023 00:14 Reaguje na Viktor Šedivý
Koukám další troll, co místo jídla žere beton, místo vzduchu dýchá výfukové plyny a je sexuálně přitahován výhradně k penězům XD
No, každému, co jeho jest, že, Viky? :* :))

Je enormně důležité zachovat zeleň všude, kde to jen jde. Zvláště pak ve městech. Čistší vzduch, nižší teplota, sociální oblast, produkce lokálních potravin a květin, místo pro život zvířat a rostlin. Nemluvě o vlivu zeleně na zdraví člověka.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.3.2023 11:18 Reaguje na Anyr
Souhlasím, proč si myslíte, že ne? Ale podle pravidel - tj. změnou územního plánu.
Pokud je dané území zastavitelné, tak to znamená změnové řízení a následně také odškodnění těch, jejichž nemovitost bude takovým postupem znehodnocena.

Máte takové ... zkratkovité myšlení, že?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.3.2023 14:29 Reaguje na Anyr
Já to vidím tak, že zahrádky byly na státním městském pozemku. A město je za všimné prodalo. No a teď se tváří, že oni nic. Oni muzikanti.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.3.2023 14:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tedy restituovalo.
Odpovědět
Eva Tylová

Eva Tylová

31.3.2023 11:22
Na celé kauze je podraz, že se demoluje v době hnízdění ptáků, lidem dali Dominikáni smlouvy v září a o vánocích výpověď. Přitom JRD povolení ke stavbě nemá. Je to celé naschválismus.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist