https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-pri-evropskem-tydnu-mobility-zameri-na-udrzitelnou-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se při Evropském týdnu mobility zaměří na udržitelnou dopravu

16.9.2021 01:03 | PRAHA (ČTK)
V rámci Evropského týdne mobility bude Pražanům k zdarma dispozici cykloservis, který se bude přesouvat po městě.
V rámci Evropského týdne mobility bude Pražanům k zdarma dispozici cykloservis, který se bude přesouvat po městě.
Praha se při letošním 20. ročníku Evropského týdne mobility, který připadá na 16. až 22. září, zaměří na udržitelnou a bezpečnou dopravu. Celoevropská akce má podpořit omezování městské automobilové dopravy. Součástí programu v české metropoli budou diskuse, workshopy, kulturní a sportovní akce. Vyvrcholením bude Mobility Day 22. září na náměstí Republiky, sdělili primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) a koordinátorka Evropského týdne mobility a Dne bez aut Dominika Marešová.
 

"Hlavním tématem pro letošní ročník je bezpečně a zdravě udržitelnou dopravou," řekla Marešová.

Do Dne bez aut se podle Marešové letos zapojily tři pražské městské části. V sobotu 18. září budou uzavřeny ulice Kardausova v Dolních Měcholupech a Formanská v Újezdě. O den později se pro auta uzavře Seydlerova ulice v Nových Butovicích a v úterý 21. září Suchdolské náměstí v Suchdole. Ve stanovené hodiny, kdy bude vjezd motoristů do uvedených lokalit omezen, budou v ulicích kulturní a společenské akce. Například v Nových Butovicích jsou na programu ukázky výcviku vodicích psů, představení elektromobilů a program pro děti, v Dolních Měcholupech si lidé budou moci vyzkoušet bezmotorové dopravní prostředky nebo si zahrát hry, které hrály předchozí generace.

Ve čtvrtek 16. září se uskuteční na nádražích v Čakovicích, v Kbelích, Kyjích a Satalicích akce Snídaně na peróně, při které se účastníci dozví novinky v železniční dopravě. V pátek bude Den bez bariér, při němž si bude možné vyzkoušet, jaké to je pohybovat se po městě na vozíku či se slepeckou holí. Odborné veřejnosti budou podle Marešové představeny například možnosti financování bezbariérových úprav a jejich správné užívání, aby bariéry opět nevznikaly.

V současné době dopravu na řadě míst v Praze komplikují opravy silnic i tramvajových kolejí, kvůli čemuž se na vedení města snesla kritika. Množství oprav a jejich špatnou koordinaci mu vytkla například opozice a k nápravě situace vyzval primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) i prezident Miloš Zeman.

Zdravá a udržitelná forma městské hromadné dopravy se bude podle Marešové oslavovat příští středu na náměstí Republiky. Magistrát zde představí aktivity své i některých městských společností, jako jsou Institut plánování a rozvoje (IPR), dopravní podnik (DPP) nebo Ropid, plánující pražskou MHD. Připraven je také sportovní program, program pro děti a koncerty.

V rámci Evropského týdne mobility bude Pražanům k zdarma dispozici cykloservis, který se bude přesouvat po městě. Například tento čtvrtek budou mechanici stát pod Barrandovským mostem a na Podolském nábřeží a v pátek na Ladronce a u Národního muzea. Aktuální polohu pojízdného cykloservisu zájemci najdou na facebooku Čistou stopou Prahou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.9.2021 07:53
V pražské MHD se bude jezdit celý týden zadarmo ?
Odpovědět
ig

16.9.2021 13:06 Reaguje na smějící se bestie
Asi ne - mohlo by to mít vliv? Soudě podle sebe nemělo. Umím si spočítat, že jízdu do města bych měl levnější MHD, přesto ale jezdím autem, když už nezbytně nutně musím. Naštěstí nemusím často, všechno co šlo jsem přesměroval do míst s lépe vyřešeným přístupem, nakupuju v nákupních centrech nebo si to nechávám vozit, klíčové firmy nebyly hloupé a z centra se už odstěhovaly také a i dalších důvodů proč jet "do Prahy" setrvale ubývá.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist