https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-pusti-do-revitalizace-sidlistniho-vnitrobloku-na-cernem-moste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se pustí do revitalizace sídlištního vnitrobloku na Černém Mostě

4.8.2017 01:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vizualizace výsledné podoby vnitrobloku sídliště Vybíralova.
Vizualizace výsledné podoby vnitrobloku sídliště Vybíralova.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu
Na sídlištích dnes bydlí skoro 40 % obyvatel Prahy a spojují je obdobné problémy – zanedbaná zeleň, nedostatek občanského vybavení a tlak na další zástavbu. Hlavní město se proto rozhodlo k pilotnímu projektu zaměřenému na revitalizaci jednoho ze sídlišť. Vybrán byl vnitroblok Vybíralova na Černém Mostě. Informuje o tom pražský magistrát.
 

Oživení sídliště bude mít podle studie pozitivní dopad na životy cca 4 800 obyvatel. Nyní je ve stádiu plánování, první úpravy by mohly začít v příštím roce a jeho realizace by měla být dokončena do roku 2021. Celkové náklady by neměly přesáhnout 300 milionů Kč. "Jedním z hlavních měřítek úspěchu bude častější pobyt obyvatel ve veřejném prostoru a aktivní život v ulicích a pláccích mezi domy a v jejich okolí. Z vyšlapaných chodníčků, kterými se obyvatelé pohybují, se stanou zpevněné cesty," říká Petra Kolínská, náměstkyně pražské primátorky. Projekt počítá s výsadbou 400 nových stromů a novou komunitní zahradou.

„Projekt počítá i s vylepšeným systémem hospodaření s dešťovou vodou. Odstraní nadměrné zatěžování kanalizace, zaručí lepší zadržování vody v krajině a posílí vegetaci, což pomůže zlepšit mikroklima sídliště zejména v parných letních dnech,“ uvedla Petra Kolínská.

Mělo by se lépe vyřešit parkování aut. Počet parkovacích míst se zachová, ale měla by být dostupnější a část by jich měla být převedena na zelené plochy. Celá oblast se zároveň stane obytnou zónou s omezenou rychlostí 30 km/h. Zajímavé aktivity pro děti, dospělé i seniory zajistí nové mezigenerační hřiště. Centrální prostranství by se mělo stát místem pro pobyt a setkávání obyvatel.

Na projektu spolupracovali místní obyvatelé s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a městskou částí. Právě zapojení komunity místních obyvatel je nedílnou součástí tohoto projektu – jejich názory, potřeby a zkušenosti měly zásadní vliv na výslednou podobu navrhovaných změn. Díky aktivní komunitě na Praze 14 již v minulosti vzniklo například úspěšné volnočasové centrum Plechárna. To se také zapojilo do plánování budoucí podoby sídliště a spolu s výzkumným studiem Anthropictures poskytlo projektu důležitou platformu pro diskuzi s místními obyvateli.

„Nasbírané know-how z Vybíralky by se dalo dobře využít při obnově dalších pražských sídlišť. Do kvalitního veřejného prostoru investovat chceme. Podmínkou je aktivní zájem o spolupráci ze strany místní samosprávy a obyvatel,“ doplňuje Kolínská.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

4.8.2017 06:54
Díky, díky, milá redakce, za pozitivní zprávy. Potřebujeme se orientovat na přínosy, ne na negativa. Negativních zpráv je dosti ve všech televizích a dalších médiích. Člověk nemá strkat hlavu do písku před potížemi, jenže tím, že je zveličujeme, posilujeme jejich negativní působení.
Skoro závidím těm lidem, co budou na čerňáku bydlet. Konečně by to mohlo být místo k životu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist