https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-stale-ceka-na-dokonceni-nove-linky-na-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha stále čeká na dokončení nové linky na třídění odpadu

3.11.2023 00:50 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hlavním městem vlastněná firma Pražské služby (PSAS) zatím nezahájila plný provoz linky na třídění odpadu v Chrášťanech u Prahy. Ta zajišťuje nově zaváděný takzvaný multikomoditní sběr, tedy možnost vyhazovat do jednoho kontejneru plasty i nápojové kartony. Linka nyní funguje ve zkušebním provozu. Podle mluvčího PSAS Alexandra Komarnického je to způsobeno prodlením na straně dodavatelské firmy.
 

Linku za zhruba 100 milionů korun začaly PSAS zavádět do provozu zhruba před rokem, podle Komarnického však nastaly problémy na straně dodavatele. "Generální dodavatel, rakouská firma M.U.T., zatím nepřistoupila k nápravě vad, které jsme do teď zjistili a na něž upozorňujeme. Naše společnost proto pracuje na dalším postupu," uvedl.

Firma podle něj neumí odhadnout, kdy se linka dostane do provozu, protože to záleží na dodavatelské firmě. "Řešíme ho jak po věcné a provozní, tak po právní stránce s firmou M.U.T. a uplatníme veškeré možné sankce, které na dodavatele máme," sdělil mluvčí.

Zatím jen v omezeném provozu fungující linka je důležitá pro aktuálně zaváděný projekt multikomoditního sběru. Z veřejných stanovišť tříděného odpadu podle náměstkyně primátora Jany Komrskové (Piráti) začaly mizet černooranžové kontejnery na nápojové kartony, kterých dosud bylo po městě rozmístěno asi 3000. Pokud je lidé na stanovišti nenajdou, znamená to, že mohou vyhazovat nápojové kartony do nádob původně určených pouze na plastový odpad.

Ty mají buď nový černožlutý design, nebo standardní žlutý a jsou opatřeny samolepkou. "Kompletně by mělo být hotovo do konce tohoto roku," řekla náměstkyně. Důvodem kroku je podle ní mimo jiné i neefektivnost sběru kartonů. Společným sběrem podle náměstkyně město ušetří až 22 milionů korun ročně.

Původně magistrát plánoval kromě nápojových kartonů umožnit třídění ve stejných kontejnerech i pro kovové obaly, ale to nakonec zavedl jen v případě takzvaných domovních stanovišť určených pro jednotlivé činžovní domy. V případě veřejných se magistrát rozhodl to nezavádět, protože třídění plechovek je podle Komrskové efektivní. Vláda navíc plánuje zavádět povinné zálohování plechovek a PET lahví, což zřejmě v následujících letech přinese nutnost dalších změn v systému sběru odpadu.

V Praze je podle dřívějších informací 3482 venkovních stanovišť na tříděný odpad s barevnými kontejnery a 3067 domovních stanovišť. Celkově je po Praze rozmístěno zhruba 26 500 nádob na tříděný odpad. Loni Pražané do žlutých kontejnerů vyhodili 16 625 tun plastů, nápojových kartonů vytřídili 1126 tun a kovových obalů 831 tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.11.2023 04:43
To mělo stát u spalovny v Praze na průmyslové.
Nebo budou v Chrášťanech stavět spalovnu ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist