https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-vybrala-navrh-planovaneho-parku-na-soutoku-vltavy-a-berounky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha vybrala návrh plánovaného parku na soutoku Vltavy a Berounky

27.4.2023 10:15 | PRAHA (ČTK)
Soutok Berounky a Vltavy.
Soutok Berounky a Vltavy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | IPR Praha
Plánovaný příměstský park na soutoku Vltavy a Berounky na jihu Prahy vznikne podle návrhu architektů z mezinárodního týmu studií EMF, NORMA a PARETO. Zástupci hlavního města včera vyhlásili vítěze krajinářsko-urbanistické soutěže. Město nyní s vítězným týmem uzavře smlouvu na dopracování návrhu do podrobnějšího měřítka s popisem dalšího postupu. Vítězný návrh bude do 10. května k vidění v Centru architektury a městského plánování.
 

Park, který z Prahy přesáhne i do Středočeského kraje, by měl na rozloze asi 1300 hektarů sloužit rekreaci, udržitelnému zemědělství a má také zvyšovat rozmanitost krajiny a napomoci boji s klimatickou změnou. "Budoucí podoba příměstského parku přispěje k biodiverzitě daného území, zajistí lepší zadržování vody v krajině skrze revitalizaci břehů obou řek a také k přírodě šetrnou protipovodňovou ochranu obcí s ním sousedícím," uvedla primátorova náměstkyně Jana Komrsková (Piráti).

Vizualizace vítězného návrhu.
Vizualizace vítězného návrhu.
Zdroj | Studio EMF, NORMA a PARETO / IPR Praha

Do soutěže se přihlásilo 13 týmů z devíti zemí, šest z nich postoupilo do druhého kola a vypracovalo soutěžní návrhy. Vítězný připravili architekti z Katalánska, Francie a Česka. "Jejich přístup nejenže reprezentuje současnou evropskou kvalitu, ale dokazuje také odborné znalosti a plánovací schopnosti týmu pro rozvoj udržitelné městské krajiny," uvedl předseda soutěžní poroty, německý architekt a urbanista Michael Schwarze-Rodrian.

Podle dřívějších vyjádření bude město na základě rozpracovaného vítězného návrhu v budoucnu jako první řešit podobu vstupů do parku v Radotíně a Černošicích včetně návrhu parkoviště a zastávek MHD či návrh bezpečného propojení Zbraslavi a Radotína pro pěší a cyklisty. Kdy konkrétně začne budování parku a kdy bude dokončen a otevřen veřejnosti, zatím není jasné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.4.2023 14:51
Záplavová oblast !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.4.2023 14:57
Proč to nemůžou nechat, tak jak to bylo?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist