https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prahou-dnes-prosel-pruvod-za-zakaz-kozesinovych-farem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prahou dnes prošel průvod za zákaz kožešinových farem

21.11.2015 17:09 | PRAHA (ČTK)
Prahou prošel průvod za zákaz kožešinových farem v Česku. "Společně to dokážeme, farmy u nás zakážeme," volaly za zvuků bubnů přes dvě stovky převážně mladých lidí, které při pochodu za záchranu norků či lišek chovaných pro kožešiny doprovodila také mnoho psů a několik fretek. Nápis na tričku vlčáka "Kožich je pro zvířata", vyjadřoval mínění zúčastněných.
 

"Čím víc poznávám lidi, tím mám raději zvířata," pozdravila mecenáška umění i kampaně za zákaz kožešinových farem Meda Mládková průvod poté, co ze Střeleckého ostrova došel k soše sv. Václava na Václavském náměstí.

Lidé ve stánku pod sochou podepisovali petici ministru zemědělství, poslancům a senátorům, která upozorňuje na nevhodné podmínky, v nichž jsou nucena zvířata na farmách žít. "Jsme přesvědčeni, že trápení zvířat kvůli zcela zbytečnému módnímu doplňku, jakým jsou kožešiny, nepatří do 21. století," uvádí se v petici.

Chov zvířat na kožešiny přímo či nepřímo zakázalo už deset evropských zemí, v dalších zemích se zákaz chystá. Podle průzkumu si 68 procent občanů v Česku takový zákaz přeje, petice vyzývá zákonodárce, aby se zasadili o přijetí novely zákona na ochranu zvířat, která povede k úplnému zákazu chovu kožešinových zvířat v zemi. Sněmovní výbor pro zemědělství na své listopadové schůzi ale přijal usnesení, ve kterém žádné změny legislativy ohledně kožešinových farem nedoporučuje.

Dnešní průvod se konal na začátku tzv. kožkovací sezóny, v níž budou do Vánoc na českém venkově staženy z kůže tisíce kožešinových zvířat, vysvětlil datum akce Marek Voršilka z pořádajícího spolku Obraz/Obránci zvířat. Spolek spustil kampaň proti kožešinovým farmám v březnu, když zveřejnil záběry z farem, další snímky zveřejnil v říjnu. Jsou na nich vidět poruchy chování, zranění, nemoci, propadávání chodidel a malé klece pro divoká zvířata.

Na utrpení zvířat upozorňovali dnes také lidé v průvodu. Někteří měli na tvářích papírové masky lišek, další nesli transparenty s nápisy "Žádné výmluvy, liška cítí jako vy", "Chci hladit, ne vyhladit" či "Zvířata jsou naši bližní". Celou cestu ze Střeleckého ostrova po vltavských nábřežích, přes Staroměstské náměstí až na Václavské náměstí lidé skandovali "Stáhne zvíře pro límec jedině pitomec", "Krutost, strach, utrpení, tohle přece správné není" a další hesla.

Ačkoli byl průvod poměrně hlasitý, žádné incidenty policie nemusela řešit.



reklama

 
Naďa Myslivcová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist