https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praseci-mor-potvrdila-laborator-u-dalsich-dvou-uhynulych-prasat-na-frydlantsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalších dvou uhynulých prasat na Frýdlantsku

5.1.2023 14:25 | NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalších dvou uhynulých divokých prasat nalezených na Frýdlantsku. V pondělí je našli v blízkosti Nového Města pod Smrkem na Liberecku, jedno v katastrálním území Ludvíkov a druhé v oblasti Lázní Libverda, řekl ČTK ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Oba nálezy spadají do takzvaného pásma infekce, rozšiřovat ho ale zatím podle něj veterináři nebudou.
 

Kvůli riziku nákazy africkým morem platí přísná opatření zhruba na 200 kilometrech čtverečních ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, krmení zvířat, omezený je i pohyb lidí v přírodě. Území, na které se opatření vztahují, sahá po celém obvodu státní hranice ve Frýdlantském výběžku a dál směrem k městu Raspenava. Na jednu stranu od Raspenavy je území ohraničeno Dětřichovem, na druhou stranu Hejnicemi. Cílem opatření je minimalizovat šíření nákazy a zabránit zavlečení moru do domácích a komerčních chovů.

Pásmo infekce vyhlásili veterináři po nálezu uhynulého divočáka u Jindřichovic pod Smrkem, který byl loni 1. prosince pozitivně testován na africký mor prasat. Pozitivní případy jsou tak už tři a nákaza se podle Šebesty posunula k jižní hranici pásma blíž směrem k Liberci. "Pásmo zatím necháme v té podobě, v jaké je to nyní, hranici bychom posouvali jen v případě, pokud by nám to přeskočilo do toho nárazníkového pásma," dodal ředitel krajské veterinární správy.

Nárazníkové, takzvané uzavřené pásmo I, vymezila veterinární správa před Vánoci, navazuje na pásmo infekce a zahrnuje 65 katastrálních území o celkové výměře 531 kilometrů čtverečních. V tomto území mohou lovit prasata jen předem vyškolení lovci. Do oblasti spadá kromě jiného i Jablonec nad Nisou, kde v prosinci zahájili odlov přemnožených divokých prasat, která obtěžují obyvatele města. Naháňky spojené s odlovem nejsou podle Šebesty v rozporu s nařízením. "Provádět je ale musí proškolení lovci," upozornil.

Podle odborníků je virus afrického moru prasat velice odolný, a to i vůči nízkým teplotám, například v mraženém mase může přežívat i několik let. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není. "I člověk nebo pes, který přijde do infikovaného prostředí, se ale může stát přenašečem nákazy," řekl Šebesta. I proto se mohou v pásmu infekce lidé v lesích pohybovat jen po vyznačených cestách a je zakázané pouštět v lese psy na volno.

Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divokých prasat, myslivci je v pásmu infekce intenzivně vyhledávají. Za každý nalezený kus dostanou 3000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

5.1.2023 16:26
Rozšíření AMP je pouze otázkou času, nicméně asi by se to nemělo hororovat. Nevím, nakolik je známo, že v době, kdy se u nás prováděly v tomto směru pomalu manévry( nic proti tomu) a byl i problém s tranzitem do okolních států z hlediska převozu zvířat, tak ve Španělsku AMP vesele bujel již dlouhou dobu, jenže se to tutlalo a nikdo to v západní Evropě moc neřešil. A hlavně si na sebe neuvalovali žádná omezení ani restrikce. A nebylo to jen Španělsko.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.1.2023 18:31 Reaguje na pavel peregrin
Navíc vyváželi i k nám syrovou sušenou šunku a kdo ví, zda se k nám nedostal mor i s ní. Zbytky a kosti možná někdo vyhodil za plot do lesa a už bylo vymalováno. V globalizovaném světe se to prostě nedá
uhlídat a zvláště pak, když stačí víra v odpovědné jednání veteriny
vyvážející země EU.
Odpovědět
JP

Ján Prečuch

5.1.2023 18:03
Tady by pomohlo kdyby zafungoval přírodní systém. Na Slovensku je práce nějaké zooložky kde se výskyt vlka kryje s územím kde není mor prasat a na území, kde vlk není mor pozorován a zachycen býva. Logicky nemocné prase je snadnou kořistí, je malatne a pomalejší. Kdyby se to povedlo, bylo by super .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.1.2023 18:20 Reaguje na Ján Prečuch
Na Frýdlantsku jsou ale vlci, kterým nemocná černá nechutná a tak
ji neloví a ani nesežerou uhynulé sele. Vlků tam je nejvíce z celé
republiky, ale černou ne a ne vyhubit, takže opět to zůstane na
myslivcích a vlky nakrmí chovatelé ovcemi. Tady ta poučka predace
černé vlky nějak pokulhává a jejich oprávněnost, jako predátora
nemocné a slabé zvěře, taky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.1.2023 19:51 Reaguje na Břetislav Machaček
A byli ti vlci na školení?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.1.2023 13:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Asi ne , ale bylo by dobré jim alespoň rozdat příručky
vlkomilů ze kterých moudra čerpá Kletečková, Slovan
atd. To by pak věděli k čemu jsou určeni a co mají
dělat.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.1.2023 20:30 Reaguje na Ján Prečuch
Člověče, vzpamatujte se. Vždyť je to právě naopak. Tam kde je vlk, tam je i AMP. Ten africký mor prasat se navíc šíří právě z krajin kde nebyl výskyt vlka nikdy přerušen a šíří se přesně po jeho migračních trasách. Výblitky " vlčích ochranářů" jsou směšné. Ti si navíc velice rádi "pletou" AMP s KMP. To bude i případ té vaší slovenské zooložky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist