https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prave-vrcholi-prvni-rojeni-kurovce-upozornuji-odbornici.je-nejvyssi-cas-vyhledat-napadene-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právě vrcholí první rojení kůrovce, upozorňují odborníci. Je nejvyšší čas vyhledat napadené stromy

6.6.2019 10:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lýkožrout smrkový při teplotách blížících se 30 °C častěji napadá stromy uvnitř porostů, kde je chladněji. Ilustrační snímek z Krkonošského národního parku.
Lýkožrout smrkový při teplotách blížících se 30 °C častěji napadá stromy uvnitř porostů, kde je chladněji. Ilustrační snímek z Krkonošského národního parku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Podle odchytů v projektu Kůrovcové info je patrné, že květnové ochlazení a déšť zpomalily rojení lýkožrouta smrkového. V nejnižších polohách sice započalo již počátkem dubna, ale chladné počasí jej téměř zastavilo. Vrchol kůrovcového rojení tak přišel v dnešních dnech, tedy zhruba o měsíc později, než v roce 2018.
 

Podle lesníků je právě nyní naprosto klíčové, aby všichni vlastníci lesů vyhledávali kůrovcem napadané stromy a ty následně asanovali tak, aby se minimalizovalo šíření tohoto škůdce. Drobným vlastníkům v tomto pomůže portál nekrmbrouka.cz, který je postupně aktualizován pro letní období.

Vliv chladnějšího jara znamenal zpomalení vývoje lýkožrouta smrkového. V porovnání s rokem 2018 ukazují data zpomalení o zhruba jeden měsíc, byť brzký začátek rojení nebyl zcela podchycen. Chladnější květen vývoj zbrzdil, což by mohlo znamenat, že letos nedojde k založení čtvrté generace lýkožrouta smrkového a pokud se letní počasí bude držet v průměrných teplotách, nemusela by se dovyvinout ani třetí generace.

To by podle lesníků zvýšilo šance vlastníků a správců lesů, zejména v méně postižených oblastech, rozvoj kůrovcové kalamity brzdit. Na většině území se stále populace kůrovců drží na extrémně vysoké úrovni, která bude znamenat další masivní napadání oslabených stromů.

Od 24. května v souvislosti s oteplením došlo k výraznému zesílení rojení a je nutné očekávat napadení dalších stromů. Vzhledem k vysokým teplotám začátku června lze očekávat napadení téměř kdekoli v porostech se zastoupením smrku.

Lýkožrout smrkový totiž při teplotách blížících se 30 °C častěji napadá stromy uvnitř porostů, kde je chladněji. Vznikají tak nová ohniska, která je velmi obtížné včas nalézt. Čerstvě napadené stromy zůstávají delší dobu zelené. Stromy se proto musí prohlížet zblízka a hledat drtinky (rezavé pilinky za šupinami kůry a na patě kmene) a závrty.

I když došlo v posledních týdnech k doplnění povrchové vláhy, odolnost stromů zůstává oslabena. Výzkumy ukazují, že stromy, který byly oslabeny takto dlouhou epizodou sucha, se budou do optima dostávat několik dalších let. Proto je podle lesníků třeba věnovat kontrole lesa maximální pozornost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist