https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravice-napadla-u-ustavniho-soudu-kontroly-kotlu-v-domacnostech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravice napadla u Ústavního soudu kontroly kotlů v domácnostech

20.1.2017 10:31 | PRAHA (ČTK)
Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu.
Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poslanci TOP 09 a ODS dnes u Ústavního soudu napadli loni schválenou novelu zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úřady kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. TOP 09 o tom informovala v tiskové zprávě. Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám přímo v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu.
 

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková dnes potvrdila doručení návrhu prostřednictvím datové schránky. V pondělí soud přidělí návrhu spisovou značku a podle rozvrhu práce také stanoví soudce zpravodaje, který se bude případu věnovat. O výsledném nálezu pak bude diskutovat a hlasovat plénum, tedy všech 15 soudců.

Novela prošla Sněmovnou loni v září. Pravicová opozice už tehdy avizovala, že se kvůli nové úřední pravomoci, spojené i s možností ukládat pokuty, na Ústavní soud obrátí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v září řekl, že věří tomu, že novela před soudem obstojí. Považuje ji za vyváženou.

Pravice u soudu namítá, že zákon porušuje ústavní právo na nedotknutelnost obydlí. "Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné zneužívat tyto úctyhodné motivy ke snižování ochrany lidských práv a svobod," uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kontrola kotle v domácnosti je podle novely až krajním řešením. Prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat.

Návrh na zrušení části zákona podle tiskové zprávy TOP 09 argumentuje tím, že domovní prohlídka je možná pouze na příkaz soudce a pro účely trestního řízení. Omezit zákonem tuto svobodu lze jen v případě, že se obydlí využívá i k podnikání. Novela ale připouští kontroly i v rodinných domech, tvrdí 41 poslanců podepsaných pod návrhem. "Stát chce vědět nejen, co mají lidé v kuchyni, ale přímo v kamnech. A vláda k tomu dala možnost," uvedl poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Nové znění zákona o ochraně ovzduší je účinné od začátku letošního roku. Z krajské ankety ČTK ze závěru loňského roku vyplynulo, že plošné kontroly radnice neplánují. Tam, kde je velké znečištění, například v Moravskoslezském kraji, chtěli úředníci do problémových míst vyrazit už v lednu, jinde spíše plánovali počkat na podněty od občanů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) věří, že zákon o ochraně ovzduší obsahující kontrolu kotlů v domácnostech ústavu nijak neporušuje. "Novelu jsme připravovali s pomocí ústavních právníků, prošla přes Legislativní radu vlády i Ústavně právní výbor Sněmovny," říká Richard Brabec. Podle něho už před 1. lednem 2017 mohli úředníci vstoupit do obydlí fyzických osob dle zákona o ochraně veřejného zdraví, a to např. za účelem zjištění zdroje hluku, kterým byl překročen hygienický limit. "To je ostatně úprava, která byla schválena v roce 2015 se souhlasem současné opozice. Navíc fyzická kontrola povozu kotle v domácnostech je až krajním řešením," říká dále Brabec. Občan podle něho musí být úřadem předem upozorněn, že bude-li mít úřad opakované důvodné podezření o porušování zákona o ochraně ovzduší, pak právě s kontrolou přímo v domácnosti musí občané počítat. "Po této nové možnosti kontroly dlouho volali především starostové a my už od nich máme první pozitivní ohlasy, že v některých regionech čouzení z komína viditelně ubylo. A to ani k samotným kontrolám ještě nedošlo. Je tu zřejmý preventivní efekt samotného ustanovení," říká Brabec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

20.1.2017 14:04
Taky je to v pořádku, protože naši poslanci kteří mj. slibují že budou dodržovat, ctít a bránit ústavu ČR, první co udělají po získání mandátu hledají cesty a kličky jak tu ústavu obejít a vnutit lidem nejrůznější povinnosti a služby. Dokonce si k tomu dají za naše peníze udělat statistiky a právní analýzy. Brabec dokonce prohlásil, že zákon splní účel už jenom tím že se lidé budou bát. To je prostě hrůza. Jenomže velkou důvěru v ÚS nemám, když vzpomenu megaodposlechy které klidně nechal běžet, až se našel odvážný a charakterní "obyčejný" soudce aby to zarazil. Další zvěrstvo parlamentní diktatury bylo např. obejití institutu "osoby blízké" a ÚS zase nic....a dalo by se pokračovat, nakonec teď i protikuřácký zákon je z politické dílny omezující svobody občanů.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist