https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazdniny-znamenaly-skokovy-narust-navstevnosti-krkonos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prázdniny znamenaly skokový nárůst návštěvnosti Krkonoš

15.7.2021 12:07 | VRCHLABÍ (Ekolist.cz)
Turisté cestou na Sněžku první prázdninový prodloužený víkend.
Turisté cestou na Sněžku první prázdninový prodloužený víkend.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Antošová / Správa KRNAP
Prázdniny každoročně vedou ke zvýšenému zájmu o domácí turistiku. V Krkonoších se očekávání nadměrně velké návštěvnosti o prvním prázdninovém víkendu naplnila. Předběžné výsledky potvrzují, že i začátek letošních prázdnin byl z hlediska intenzity návštěvnosti enormní a téměř srovnatelný s rokem minulým. Informovala o tom Správa KRNAP v tiskové zprávě.
 

Celková průměrná denní intenzita návštěvnosti během prvního prodlouženého červencového víkendu dosahovala v letošním roce hodnot téměř 13 500 průchodů/průjezdů za den. V roce 2020 činila 14 200 průchodů/průjezdů a v roce 2019 téměř 10 000 za den. Na některých monitorovaných profilech jsme zaznamenali dokonce dosavadní rekordní hodnoty průchodů/průjezdů, a to od roku 2012, kdy byla sčítací zařízení instalována a zcela zprovozněna. Dosavadní maximální hodnoty byly odečteny např. na lokalitách Růženčina zahrádka (1 078 průchodů/den), Pramen Labe (1 200 průchodů/den), U Čtyř pánů (250 cyklistů/den), na Labské boudě (2 877 průchodů/den) či na trase Výrovka – Památník obětem hor (2 230 průchodů a 245 cyklistů).

Téměř srovnatelné hodnoty s uplynulým rokem 2020 byly zjištěny na trasách vedoucích na vrchol Sněžky z české strany pohoří (cesta Obřím dolem 1 750 průchodů/den a Jelenka 1 940 průchodů/den).

Návštěvnost Krkonoš první prázdninový prodloužený víkend.
Návštěvnost Krkonoš první prázdninový prodloužený víkend.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP

Měřicí profily se nacházejí zejména v hřebenových partiích Krkonoš a na hlavních turistických trasách vedoucích k vrcholovým a nejvíce navštěvovaným částem pohoří. Monitoring je zajištěn automatickými sčítacími zařízeními s nepřetržitým provozem, na jehož chodu se podílí Nadace Partnerství, o. p. s.

V reakci na očekávanou zvýšenou návštěnost Sněžky během letních měsíců kolegové z polského Karkonoského Parku Narodowého opět zjednosměrnili chodník od Slezského domu na Sněžku (červeně značená cesta). Po dobu letních prázdnin bude tento chodník sloužit pouze k výstupu na Sněžku. K sestupu ve směru ke Slezskému domu budou turisté muset zvolit žlutě značenou Jubilejní cestu severním úbočím Sněžky.

Ohledně pohybu po polském krkonošském národním parku je také důležité připomenout, že psi musí být na vodítku a dokonce je řada cest, kam turisté se psy vůbec nesmějí. Dalším rozdílem oproti českému KRNAP je povinnost zaplatit vstupné.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

15.7.2021 15:26
Ta úvodní fotka je naprosté šílenství...
Odpovědět

Jirka Černý

16.7.2021 10:04 Reaguje na Slovan
Připomíná to jednu známou fotku z dob zlaté horečky na Klondiku.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

15.7.2021 21:46
Souhlasím se Slovanem (a to se mi neděje často). Jezdíme do centrálních Krkonoš jen mimo sezonu a nebo když je opravdu nehezky. Na Sněžku se v podstatě nedá jít jindy než ve vichřici. A to Krkonoše vidím každý den z okna... Možná by to vstupné pomohlo a nebo loterie o permity.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.7.2021 08:44 Reaguje na Dalibor Motl
Otázka vstupného je už dnes předmětem mnoha diskusí a mohu pouze
dodat to, že pro některé to bude pakatel a pro mnohočetné rodiny
překážka k návštěvě. Já už se bez těch zprofanovaných míst obejdu
a doufám, že nakonec nebudu platit i za výlet do přírody za humny,
protože takový nápad vybírat vstupné může mít lavinový efekt.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

16.7.2021 10:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Loterie je demokratičtější nebo chcete-li sociálně spravedlivější. Už jenom povinný registrační systém by návštěvnost srazil. Sněžka a okolí je extrém. další lokální ohniska jsou Mumlavský vodopád, Zlaté návrší... Naštěstí jsou v těch horách i kouty kam zabloudí málokdo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist