https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazdroj-a-microsoft-zahajily-na-chmelnicich-na-zatecku-monitoring-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prazdroj a Microsoft zahájily na chmelnicích na Žatecku monitoring rostlin

22.1.2022 00:50 | ŽATEC (ČTK)
Pěstitelé se dozví, kdy chmel potřebuje vodu a jak reaguje na mikroklima v okolí. Velká část Žatecka nemá přístup ke zdrojům vody pro zavlažování. Často jsou jediným řešením sběrné nádrže. Potřebují tedy vědět, v jakém správném momentě vodu použít, aby rostliny nevyschly.
Pěstitelé se dozví, kdy chmel potřebuje vodu a jak reaguje na mikroklima v okolí. Velká část Žatecka nemá přístup ke zdrojům vody pro zavlažování. Často jsou jediným řešením sběrné nádrže. Potřebují tedy vědět, v jakém správném momentě vodu použít, aby rostliny nevyschly.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeňský Prazdroj a Microsoft zahájily na šesti českých chmelnicích projekt, který pomůže pěstitelům včas reagovat na výkyvy počasí. S 30 experty ze světa instalovali na farmách senzory, které budou až do sklizně v září 2022 zaznamenávat stav půdy a mikroklima v okolí rostlin. Poté vyvinou software k efektivnímu zavlažování chmelnic na Žatecku, kde je na řadě míst nedostatek vody. ČTK to řekl Ivan Tučník z Prazdroje, šéf projektu PRO CHMEL, jehož cílem je zachovat kvalitu i množství tuzemského chmele.
 

Newyorská firma Agritecture instalovala na farmách citlivé meteostanice a půdní čidla, budou registrovat důležité údaje o teplotě a vlhkosti půdy až do hloubky 120 centimetrů. Změří rychlost a směr větru, srážky, teplotu i vlhkost vzduchu, sluneční záření, a dokonce i vlhkost na povrchu listů rostlin. Informace budou mít farmáři v reálném čase během celého vegetačního období. "Na jaře je doplní ještě speciální 'chmelové EKG' v podobě dalších senzorů umístěných přímo na rostlinách. Výsledky využijí při sklizni v roce 2023", uvedl Tučník. Projekt podle něj v prvním roce přijde na osm milionů korun.

Pěstitelé se dozví, kdy chmel potřebuje vodu a jak reaguje na mikroklima v okolí. Microsoft k tomu přidá ještě data z planetárního počítače, který obsahuje kvantum informací a satelitních snímků. "Všechno nahrajeme do mobilní aplikace, která bude umět pomocí umělé inteligence data vyhodnotit a chmelařům poradí, kdy a kde zavlažovat, a to až na úroveň částí chmelnic," řekl Tučník. Velká část Žatecka nemá podle něj přístup ke zdrojům vody pro zavlažování. Často jsou jediným řešením sběrné nádrže. "Potřebují vědět, v jakém správném momentě vodu použít, aby rostliny nevyschly. Proto tam budou ještě senzory na měření stresu chmele," řekl. Chmelařský institut a Svaz pěstitelů chmele vybraly v první vlně pěstitele, kteří pokryjí nejširší škálu půdních a klimatických podmínek v oblasti. Technologické řešení budou moci používat i další chmelaři.

Podle Jiřího Smetany ze žatecké firmy Arix, která obchoduje s chmelem, jsou srážky víc a víc lokálnější. Chmelaři přitom dosud mají pouze jeden globální monitoring celé žatecké oblasti. Chmel je podle šéfa družstva Chmelařství Žatec Zdeňka Rosy velmi silně závislý na dostatku vláhy. Pokud jí má dost, dokáže za dva měsíce narůst až do sedmi metrů a úroda je kvalitní, což je případ letošní sklizně, která může překročit hranici 8000 tun suchého chmele. "Tolik se v ČR naposledy sklidilo v roce 1996, kdy byla ale podstatně vyšší výměra chmelnic," řekl. ČR je jedním ze světových lídrů v produkci chmele, který pěstuje na 5000 hektarech, přes 80 procent tvoří Žatecký poloraný červeňák pro výrobu ležáku plzeňského typu.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist