https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-prirodni-pamatka-zamky-na-severu-mesta-se-rozsiri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská přírodní památka Zámky na severu města se rozšíří

8.3.2021 13:16 | PRAHA (ČTK)
Předmětem ochrany je také krajinářsky cenný skalní komplex na pravém břehu kaňonovitého údolí Vltavy s výchozy proterozoických břidlic a žil vulkanických proterozoických hornin.
Předmětem ochrany je také krajinářsky cenný skalní komplex na pravém břehu kaňonovitého údolí Vltavy s výchozy proterozoických břidlic a žil vulkanických proterozoických hornin.
Foto | Aktron / Wikimedia Commons
Pražská přírodní památka Zámky v katastru Bohnic se rozšíří na sever až k okraji hlavního města. Pozemky, o které byla rozšířena, tvořily dosud její ochranné pásmo. Důvodem rozšíření je ochrana vltavského kaňonu a výskyt zvláště chráněných rostlin a živočichů. Území bude mít rozlohu přes 7,8 hektaru. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.
 

Území tvoří říční ekofenomén teplomilné květeny. Vyskytuje se zde hojné množství otevřených skalních společenstev s pestrou xerotermní květenou a drobnými zvířaty, kdy zde žije kriticky ohrožená ještěrka zelená. Mezi ohrožené rostliny pak patří například dvojštítek měnlivý, smil písečný nebo plamének přímý.

"Předmětem ochrany je také krajinářsky cenný skalní komplex na pravém břehu kaňonovitého údolí Vltavy s výchozy proterozoických břidlic a žil vulkanických proterozoických hornin," píše se v materiálu.

Plocha přírodní památky je rozhodnutím radních rozšířena severně přes lesní pozemek města až k hranici Prahy. Zvětšena je o státní pozemek a další trvale neobdělávanou část zemědělského pozemku v katastru Bohnic. Jižním směrem je rozšířena o místní les. "Všechny pozemky dotčené rozšířením plochy přírodní památky tvořily dosud součást ochranného pásma tohoto zvláště chráněného území," píše se v dokumentu.

Na území Prahy jsou desítky přírodních chráněných území. Mezi ně patří například Barrandovské skály, Kalvarie v Motole, Baba, Dolní Šárka, Podbabské skály nebo Sedlecké skály. Patří mezi ně i Milíčovský les na Jižním Městě, údolí Kunratického potoka nebo Xaverovský háj.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

8.3.2021 21:40
vivat, Pražáci. Tak, a okruh okolo Prahy Suchdolem a přes Zámky nepovede.
Odpovědět
JM

Joska Malý

9.3.2021 01:10 Reaguje na Katka Pazderů
Nevím odkud jste, ale ten okruh je opravdu potřeba. Když jsem byl mladší a naivnější, tak jsem si říkal, že tam tam věc nikdy být nemůže. Jenže... Další varianta je přemostit kaňon Vltavy u Řeže a to je snad ještě horší, tam je krajinná scenérie hezčí a také méně obydlená. Je to prašť jako uhoď. Ač jsem na jedné straně bydlel a nedaleko druhé máme chatu, skoro si říkám, že by byla lepší ta jižní varianta. Problém té varianty je blízkost k obydleným oblastem, které se pravděpodobně budou ještě rozvíjet, což také není dobrý nápad. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby se to daleko před Suchdolem zahloubilo, v podzemí klesalo, Vltavu podtunelovalo a vylezlo na porch až někde u napojení v polích východně od Chaber, ale tak bohatí jsme asi nikdy nebyli a teď rozhodně nebudeme. Ani my tady v Praze.
Vím o jediném tunelu, který byl údajně postaven kvůli ochraně přírodní památky, měl to být železniční tunel mezi Kralupy a Nelahozevsí a předmět záchrany měly být výchozy zajímavě zvětralých arkóz tamtéž. Co je na tom pravdy nevím, ale opakovat se to asi nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist