https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-stromovka-se-zvetsi-o-malo-vyuzivanou-cast-vystaviste-casem-tu-vznikne-i-biotopove-koupaliste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská Stromovka se zvětší o málo využívanou část Výstaviště. Časem tu vznikne i biotopové koupaliště

21.7.2017 11:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pražská primátorka Adriana Krnáčová symbolicky zahajuje odstraňování plotu mezi Stromovkou a Výstavištěm.
Pražská primátorka Adriana Krnáčová symbolicky zahajuje odstraňování plotu mezi Stromovkou a Výstavištěm.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu
Část území, které nyní spadá pod správu Výstaviště Praha, bude nově připojeno ke Stromovce. Celkem se jedná o rozlohu 23 113 metrů čtverečních. Toto území je cenné z hlediska výskytu zajímavých dřevin, které čeká revitalizace. Společně s převodem pozemku bude předána také jeho správa a pravidelná údržba. Na Výstavišti v budoucnu vznikne biotopové koupaliště. Informuje o tom pražský magistrát.
 

Aktuálně na Výstavišti probíhá demontáž celkem 630 metrů plotu. PO jeho odstranění se ke Stromovce připojí území o velikosti 23 113 metrů čtverečních. Práce návštěvníkům parku a Výstaviště nepřinesou žádná výrazná omezení.

„Už dříve jsem slíbila, že tuto část Výstaviště vrátíme ke Stromovce, kam logicky a historicky patří. Jedná se o výrazný kus zeleného pásu, o který se Stromovka zvětší a který může sloužit lidem. Chci, aby se Výstaviště a Stromovka ještě více propojily, proto v této části vzniknou i další brány,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

Není to poslední změna. Na zbytkové louce v prostorách areálu Výstaviště se připravuje výstavba přírodního biotopu, který bude v letním období sloužit návštěvníkům jako veřejné koupaliště. Změny na Výstavišti i ve Stromovce jsou součástí dlouhodobé strategie přeměny Výstaviště na moderní prostor, který lépe poslouží Pražanům, ať už jde o sportovní, kulturní či zábavní vyžití.

Zajímá vás, co je to biotopové koupaliště? Přečtěte si o nich víc v článku Přírodních koupacích biotopů v Česku přibývá. Čím jsou zajímavé?

„Celý areál Výstaviště prochází postupně velkou proměnou, už jsme zrekonstruovali Lapidárium, vysoutěžili jsme novou podobu vstupní brány, schválili jsme provizorní zastřešení vyhořelého křídla Průmyslového paláce a spoustu dalších věcí. Celý prostor se snažíme otevírat lidem, aby se zde cítili dobře, proto také začalo fungovat letní kino a brzy otevřeme griloviště. Po dlouhých letech jsme také konečně začali s rekonstrukcí nedaleké Šlechtovky, která zde chátrala řadu let, a já věřím, že se z ní opět stane živé místo, kam lidé budou rádi chodit,“ dodala primátorka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist