https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodnich-koupacich-biotopu-v-cesku-pribyva-cim-jsou-zajimava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodních koupacích biotopů v Česku přibývá. Čím jsou zajímavé?

16.7.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zřejmě prvním koupacím biotopem bylo koupaliště v Kovalovicích. Na první pohled vypadá jako obyčejný bazén. O čistou vodu se starají mikroorganismy a bakterie.
Zřejmě prvním koupacím biotopem bylo koupaliště v Kovalovicích. Na první pohled vypadá jako obyčejný bazén. O čistou vodu se starají mikroorganismy a bakterie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Kovalovice
Koupací biotop není nic jiného, než obyčejný „koupák“, akorát se o čistou vodu nestará chemie, ale příroda. Nedávno byl jeden biotop otevřen v pražském Radotíně, v úterý odpoledne byl zahájen provoz biotopu v Blovicích u Plzně. Koupacích biotopů je u nás zhruba desítka a další se chystají. Co je na koupacích biotopech zajímavého a proč do nich obce investují?
 

Biotopy jsou v pravém smyslu slova přírodní koupaliště. O čistotu vody se starají mikroorganismy a bakterie, které žijí ve štěrku a na kořenech vodních rostlin. Proces to není nikterak rychlý, ale zase to skoro nic nestojí. Každý koupací biotop má zpravidla dvě části – tu koupací a tu, v níž se voda čistí.

Co získává této alternativě běžných chlorovaných venkovních bazénů stále větší oblíbenost? Důvodů je hned několik. Tím nejpodstatnějším je, že ve vodě nejsou žádné chemické látky, pocit z koupání je přirozenější a voda je vhodná i pro alergiky.

Také ovšem platí, že investiční a udržovací náklady jsou nižší. Pro rozpočet jakékoliv obce je toto důležitý ukazatel. Podle jednoho z realizátorů těchto koupališť firmy Bioaqua jsou investice až o 80 % nižší a udržovací náklady pak nižší až o 90 % než u chemicky ošetřovaných bazénů. Ušetří se na potřebném objemu vody (většinou se doplňuje jen odpar), na energii na cirkulaci a filtraci vody a také na chemikáliích, ty zkrátka nejsou potřeba. Dalším bonusem je možnost získat dotace od Evropské unie. Fondy pro regionální rozvoj zaplatily například větší část stavebních nákladů koupacího biotopu Blovice u Plzně, podobně tomu bylo například v Litovli v Olomouckém kraji. Mezi výhody patří i teplejší voda vyhřátá již z mělké biologické části s rostlinami a také možnost v zimě koupaliště využít jako kluziště.

Nedávno otevřený biotop Radotín. V jedné části se mohou lidé koupat, v druhé části se rostliny starají o čištění vody.
Nedávno otevřený biotop Radotín. V jedné části se mohou lidé koupat, v druhé části se rostliny starají o čištění vody.

Jaké jsou zkušenosti s provozováním koupacího biotopu? Kovalovicích v Jihomoravském kraji zpřístupnili první přírodní koupaliště v Česku v roce 2007. Starosta Milan Blahák si provoz nemůže vynachválit, a to i přesto, že tehdy na žádné dotace od EU nedosáhli. „Za 7 let provozu náš sezónní areál navštívilo přes sto tisíc návštěvníků. I když celodenní vstupné je 40 Kč, studentské 30 Kč, podařilo se nám na vstupném víc než 3,2 milionů Kč. Postupně jsme areál doplnili o dětský bazén s přírodním čištěním, hřištěm na beach volejbal a dětským hřištěm,” vyjmenovává Blahák.

Co se týče hygienických standardů, přírodní koupaliště jsou pod pravidelným dohledem příslušných krajských hygienických stanic. V koupacím biotopu Šiklův Mlýn u Zvole nad Pernštejnem nebyla během čtyřletého provozu zjištěna přítomnost sinic, naopak, voda je tam průzračná po celou sezónu. Podobně je to i v Jincích u Příbrami, kde se po přeměně původního panelového koupaliště na koupací biotop v roce 2012 konečně ustálila vhodná kvalita vody ke koupání.

V neposlední řadě je výhodou koupacích biotopů to, že působí přirozeněji a lépe zapadají do přírody než bazény betonové. Ač v koupací části živočichové asi nebudou, filtrovací část biotopu rozhodně není sterilní prostředí. Můžou se zde vyskytovat například drobní brouci, obojživelníci nebo vážky, odhaduje profesor z katedry aplikované ekologie na ČZU Jan Vymazal, který má zkušenosti s projektováním kořenových čistíren, které také pro čištění vody využívají přírodu. Pro dobrý chod koupacího biotopu je nutné dobře objemově vyvážit filtrační a koupací část.

Prozatím v Česku takových přírodních koupališť funguje něco kolem desítky. Brněnští plánují koupací biotop v Horních Heršpicích na příští rok. „Je jen otázkou času, kdy u nás budou přírodní koupací biotopy stejně tak rozšířené jako třeba v sousedním Rakousku,“ dodává starosta Blahák.


reklama

 
Další informace |
Iva Peklová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist