https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zachranna-stanice-pro-zvirata-dostala-dve-nova-vozidla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská záchranná stanice pro zvířata dostala dvě nová vozidla

9.12.2015 14:46 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Vozy dostaly už i svá jména: „Zrzka“ a „Hugo“. Zrzka podle chráněných veverek, které se do stanice dostávají s obvykle velmi složitými zraněními a Hugo podle zachráněného sýce rousného
Vozy dostaly už i svá jména: „Zrzka“ a „Hugo“. Zrzka podle chráněných veverek, které se do stanice dostávají s obvykle velmi složitými zraněními a Hugo podle zachráněného sýce rousného
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MHMP
Pražská záchranná stanice pro zvířata dostala od magistrátu hlavního města dvě nová zásahová vozidla. Nahradí dva dosavadní už nevyhovující automobily. Pracovníci stanice potřebují odchytová auta ke každodenním výjezdům za zraněnými živočichy.
 

„Nákup nových vozidel pro záchrannou stanici je součástí plánů hlavního města na celkovou rekonstrukci stávající stanice a vybudování moderního léčebného areálu odpovídajícího evropským standardům v péči o volně žijící živočichy,“ uvedla radní Plamínková. Nová auta Peugeot Partner za 858 000 korun splňují všechna předepsaná veterinární nařízení pro odchytová vozidla.

Vozy dostaly už i svá jména: „Zrzka“ a „Hugo“. Zrzka podle chráněných veverek, které se do stanice dostávají s obvykle velmi složitými zraněními a jejich léčba je mimořádně náročná, protože jsou velmi citlivé na jakýkoli stres. Hugo dostal své jméno podle sýce rousného, jehož stanice přijala ještě jako soví mládě, které vypadlo z hnízda a zázrakem navíc přežilo útok psa. Vypustit znovu do přírody se ho už bohužel nepodařilo, a tak se stal stálým obyvatelem stanice a pomocníkem při ekovýchovných programech.

„Nová odchytová vozidla si na pražských silnicích v žádném případě nespletete. Barevný potisk, jméno a výrazné fotografie každého upozorní, o jaké auto jde, a záchranná stanice i samotný smysl její existence tak budou mít příležitost dostat se do ještě širšího povědomí Pražanů,“ dodala radní.

V sezóně nejvytíženějších jarních a letních měsíců vyjíždějí pracovníci stanice do komplikovaného městského provozu i dvacetkrát denně. Ročně pomáhají zhruba 2500 zvířatům.

Záchranná stanice převzala automobily dnes dopoledne v zookoutku v Malé Chuchli, kde žijí trvale postižená zvířata, která se nemohou vrátit do volné přírody. Starají se tam o 30 různých druhů, například rysa, jezevce, divoké prase, jelena či řadu druhů sov a dravců.

O ostatní zraněná zvířata pracovníci stanice pečují v její jinonické části nedaleko Prokopského údolí. Desítky poraněných ptáků a dalších živočichů se zde zotavují ve voliérách i v klíckách přímo v pracovně záchranné stanice. Do čtyř let by se jinonický areál měl zmodernizovat a rozšířit. Za desítky milionů korun vznikne nové zázemí a návštěvnické prostory.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist