https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazskym-vodohospodarum-bude-zrejme-chybet-120-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražským vodohospodářům bude zřejmě chybět 120 milionů

16.12.2002 17:00 | PPAHA (ČIA)
Na investice do vodohospodářské infrastruktury bude Praze příští rok chybět zhruba 120 milionů korun. Pražští radní totiž neodsouhlasili zvýšení vodného a stočného pro rok 2003 o 6,5 procenta, ale pouze o míru inflace. Pražská vodohospodářská společnost (PVS) obdrží proto od provozovatele o tuto částku nižší nájemné. "Některé investice se neuskuteční, plánované a rozdělané opravy by to nemělo ohrozit," řekla ČIA mluvčí PVS Michaela Kynkorová.
 

Zcela jistě se nedostatek plánovaných financí nedotkne Karlína, kde by měla v příštím roce skončit komplexní rekonstrukce vodohospodářského řádu. Ta je financována z půjčky Evropské investiční banky a podmínkou jejich čerpání je dodržování rozsahu a termínu prací. Které plánované akce se naopak neuskuteční, zatím Kynkorová neví. Město Praha jako 92procentní akcionář PVS ještě musí schválit investiční plán společnosti.

Nárůst vodného a stočného pouze o inflaci mrzí kromě PVS především provozovatele pražské vodohospodářské infrastruktury Pražské vodovody a kanalizace (PVK), jejichž 100 procentním vlastníkem je francouzská společnost Vivendi Water. Tyto dvě společnosti spolu dohodly navrhované navýšení zmiňovaných komodit o 6,5 procenta. Podle PVK nárůst směřoval především k vytvoření většího objemu finančních zdrojů na nájemné, které je v plném rozsahu k dispozici městu na rozvoj infrastrukturního vodohospodářského majetku v jejím vlastnictví.

Obě společnosti přijdou nižším nárůstem o část plánovaných financí. Vinu za rozhodnutí radních ale vidí PVK právě na straně PVS. Ta není podle předsedy představenstva PVK Philippa Guitarda zcela funkční a nedokázala v daném problému dostatečně informovat pražské radní. Část činnosti PVS, především opravy a havárie, by PVK podle mluvčí Marcely Dvořákové zvládla zajistit vlastními silami a hospodárněji.

PVS by se měla podle PVK dokázat transformovat do podoby Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která s 28 pracovníky spravuje vodohospodářský majetek 452 obcí severočeského regionu a bezproblémově spolupracuje s provozovatelem. "Našich zhruba 80 zaměstnanců rozhoduje a dozoruje narozdíl od SVS investiční akce i nepeněžní plnění PVK za zhruba dvě miliardy ročně," uvedla Kynkorová.

Nejasnost vztahů mezi PVS a PVK a mechanismů výpočtu vodného a stočného přiznali i noví radní v odůvodnění neschválení nárůstu vodného a stočného. Proto si nechali vypracovat jejich analýzu a zadají audit v PVK.

"Analýza vztahů rozpočtů PVS a PVK je jistě složitější cesta než zvyšování vodného a stočného, ale vůči Pražanům odpovědnější," podotkl k možnému nedostatku financí na opravy a investice ve vodohospodářství primátor Prahy Pavel Bém. Podle radního Miloše Gregara, který má vodovody a kanalizace v kompetenci, bude i tak pro příští rok dostatek prostředků na nutné a dostatečně projektované opravy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist