https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsti-lesnici-planuji-letos-na-jare-vysadit-asi-150.000-sazenic-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražští lesníci plánují letos na jaře vysadit asi 150.000 sazenic stromů

31.3.2022 01:40 | PRAHA (ČTK)
Pražští lesníci plánují letos na jaře vysadit asi 150 000 sazenic stromů. S výsadbami by měli začít na začátku dubna. Nejvíce nových stromů přibyde stejně jako loni v novém lese Lítožnice, který vzniká mezi městskými částmi Běchovice, Dubeč a Koloděje. ČTK to sdělila mluvčí městské organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP) Petra Fišerová. Za celý loňský rok LHMP do pražských lesů vysadily asi 220 000 sazenic.
 

Pracovníci LHMP v jarních měsících osází původně zemědělské plochy o rozměru zhruba 9,9 hektaru. Nově na nich poroste asi 98 000 stromů převážně listnatých druhů. Lesníci pro výsadbu v lesích na území metropole volí v posledních letech především duby. Jejich sazenice jsou v nové výsadbě zastoupeny zhruba z 50 procent. Doplněné jsou zvláště sazenicemi buků, lip a dalších listnáčů.

Nejvíce se bude letos na jaře sázet na pozemcích v blízkosti přírodní památky Lítožnice na východě Prahy. Nově zalesnit by se tam mělo pět hektarů bývalých polí. Loni tam lesníci na podobně velké ploše vysadili 91 405 nových stromů. V budoucnu by měl tento zelený pás pomoci odstínit provoz na plánovaném úseku okruhu kolem Prahy od stávající zástavby.

Pokračovat se bude také v rozšiřování parku Na Musile v Kunraticích a parku U Čeňku v Dolních Počernicích. V krajinném parku Na Musile, který vzniká mezi Kunra­tickou spojkou a Vídeň­skou ulicí, bude park s lesem, louka­mi, vodními prvky a parkový­mi cestami o cel­kové velikosti 13,5 hektaru. V letech 2020 a 2021 tam vzniklo asi 6,1 hektaru nového lesního porostu. Park U Čeňku začal pražský magistrát budovat v roce 2015 a rekreační zóna o rozloze 45 hektarů byla o tři roky později otevřená. Nyní se park rozrůstá směrem k zástavbě v Dolních Počernicích.

Zalesňovat se budou rovněž uvolněné paseky v Kunratickém a Milíčovském lese, v Chuchelském háji a v dalších lesních porostech v metropoli. Tam by mělo přibýt zhruba 57.000 sazenic, díky nimž zaniknou holiny vzniklé mimo jiné odstraněním stromů napadených kůrovcem.

V Praze je přibližně 5000 hektarů lesů včetně soukromých, což je asi deset procent z celkové rozlohy města. Asi 2900 hektarů lesů je v majetku české metropole. Největším pražským lesem v majetku hlavního města je Kunratický na ploše 284 hektarů. Zhruba o 30 hektarů menší je Divoká Šárka, která zároveň patří mezi chráněná území.

O lesy se v Praze stará organizace Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Společnost vznikla v roce 1992 a nyní se stará i o zahrady, parky a vodní toky v metropoli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

31.3.2022 05:42
Něco tomu chybí -
že se budou minimálně 3roky poctivě starat i zalévat, aby stromky pořádně zakořenily.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.3.2022 09:45 Reaguje na smějící se bestie
njn, není umění zasadit ale udržet na živu
Odpovědět
Pe

Petr

31.3.2022 16:42 Reaguje na smějící se bestie
Nedá mi to nezeptat se jak si představujete zalévání 150 tisíc stromků na nějakých 15 hektarech plochy? Můžete to prosím nějak popsat? Třeba kolik vody ke každému stromku, kde ji vezmete a kdo ji zaplatí, jak ji dopravíte do lesa a jak ke stromkům, jak často to chcete dělat, atd.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.3.2022 07:25
1* Kdo nesází, není Čech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist