https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pre-nabidne-domacnostem-zelenou-elektrinu-bude-mirne-drazsi-nez-klasicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PRE nabídne domácnostem zelenou elektřinu, bude mírně dražší než klasická

20.10.2023 23:02 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražská energetika (PRE) nabídne pro příští rok produkt, z něhož budou moci domácnosti odebírat elektřinu vyrobenou čistě jen z obnovitelných zdrojů. Elektřina v něm bude pro domácnost s průměrnou spotřebou měsíčně asi o 45 korun dražší než v běžném tarifu. Společnost tak reaguje na rostoucí zájem o udržitelné produkty ve společnosti. Zelenou elektřinu nabízí zákazníkům i další dodavatelé.
 

"Produkt PRE Proud EKO je skvělou volbou pro zákazníky, kteří se zajímají o ochranu životního prostředí. Díky němu mohou zákazníci přispět k rozvoji obnovitelných zdrojů energie přímo v České republice a zároveň využívat elektřinu, která je šetrná k přírodě,“ řekl obchodní ředitel Pražské energetiky Alexander Sloboda.

Jedna kilowatthodina zelené silové elektřiny bude v novém produktu v nejběžnější distribuční sazbě D02d stát 4,23 Kč bez DPH. To je o 28 haléřů více, než je základní ceníková cena běžné elektřiny v základní tarifu společnosti. U typické domácnosti se spotřebou kolem 1,6 megawattu v běžné distribuční sazbě tak podle PRE bude energie z obnovitelných zdrojů zhruba o 45 korun dražší za měsíc.

Nyní využívá u PRE tarif se zelenou elektřinou z obnovitelných zdrojů 30 000 odběrných míst, z toho 27 000 domácností a 3000 živnostníků a malých podniků. Roční provoz běžné domácnosti s tímto produktem ušetří podle společnosti emise ze spálení více než jedné a půl tuny uhlí nebo výfukové zplodiny po ujetí téměř 14 000 kilometrů osobním autem se spalovacím motorem. Dodávaná zelená elektřina je vyráběna především v bioplynových stanicích a vodních elektrárnách, část nabídky je také pokryta výrobou elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách.

Zelenou energii nabízejí odběratelům i další dodavatelé. Například ČEZ ji má v nabídce pro firmy a domácnosti, přičemž větší zájem je podle dodavatele hlavně mezi firmami. Pro ně ČEZ nabízí dva produkty, které dodávají elektřinu z obnovitelných zdrojů nebo z jaderných elektráren. Počty zákazníků podle mluvčí Alice Horákové letos rostou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

GP

Galipoli Petr

21.10.2023 19:54
Bude dražší a jenom někdy. A ten pocit, že děláte něco pro ekologii (když budete sedět potmě a v zimě) ... k nezaplacení.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.10.2023 22:36
Hm, tohle by ale mělo smysl jen tehdy, kdyby šlo skutečně jen o výrobu z OZE.
Takže v noci za bezvětří máš smolíka, naivní zelená hlavo, můžeš leda hledat svíčky.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2023 08:18 Reaguje na Viktor Šedivý
Připadá mi přímo komické, že naši ropáčci se nemůžou přenést přes první krok, že v noci slunce nesvítí. Já mám na střeše fve a půl roku celý dům (spotřeba si 40kWh denně), vůbec síť nepotřebuje, ani v noci. To je záhada, že? Nebo si myslíte, že je to nalhané zeleným ekoteroristou v zájmu otepovací lobby?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.10.2023 13:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Záhada je, odkud berete elektřinu v druhé polovině roku. A jaké to má důsledky pro ty ostatní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2023 08:20 Reaguje na Richard Vacek
Ve druhé půlce roku musím něco málo přikupovat (v zimě asi víc, ale to ještě nevím) a důsledkem je to, že celková spotřeba celého objektu se sníží o možná 70%. Dobrý, ne?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2023 08:27 Reaguje na Richard Vacek
Jaké? To by mě fakt zajímalo.
Odpovědět
pk

pepa knotek

22.10.2023 07:25
Propagandistický blábol PRE, distribuční soustava neumí oddělit elektřinu vyráběnou v bioplynkách, vodních elektrárnách, FVE od elektřiny z uhelných nebo jaderných a dodat tak "zeleným zákazníkům" pouze tu jejich vyvolenou, vymámí z nich akorát víc peněz.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2023 08:21 Reaguje na pepa knotek
Já mám taky stejný pocit. Trochu mi to připomíná šejdíře, kteří v Rakousku prodávali krabičku, které po zasrčení do zásovky pozná, jestli není náhodou elektřina z Temelína nebo Dukovan.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.10.2023 07:37
Další z krůčků, kterým mohou ti, kteří mají obavy z oteplení, ulevit svému svědomí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2023 08:21 Reaguje na Richard Vacek
Čistě iracionální pocit.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.10.2023 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ti, kteří trpí klimatickou úzkostí, jsou obvykle lidé založení iracionálně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2023 08:26 Reaguje na Richard Vacek
To si nemyslím, klimatická tragédie je velmi racionální jev. To spíš ropáci žijí v iluzi, že se nechumelí. Jenže ono se chumelí fest, stačí se podívat z okna na tenhle podzim.
Připadá vám normální, aby pomalu obden někde padl teplotní rekord a celý měsíc by byl nejteplejší za dobu měření? Co bude příští říjen, přespříští a další a další? Kolik dalších rekordních podzimů ještě přežijeme? A co pak?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist