https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prechod-na-vyrobu-biomleka-se-farme-v-prichovicich-vyplaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přechod na výrobu biomléka se farmě v Příchovicích vyplácí

26.5.2016 13:06 | KOŘENOV (ČTK)
Na rozdíl od běžných konvenčních chovů se v tom ekologickém krávy co nejvíce pasou. Zatímco v intenzivních chovech se často kráva nedožije ani třetího telete, v Příchovicích jich už některé odchovaly osm i deset. Ilustrační obrázek
Na rozdíl od běžných konvenčních chovů se v tom ekologickém krávy co nejvíce pasou. Zatímco v intenzivních chovech se často kráva nedožije ani třetího telete, v Příchovicích jich už některé odchovaly osm i deset. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přechod na výrobu biomléka se farmě Josefa Jóna v Příchovicích na Jablonecku vyplácí. Ekologickou farmou je zdejší šlechtitelský chov dojnic už osm let. Dojivost na krávu sice klesla z dřívějších 9100 litrů ročně na 7500 litrů, i tak je ale nadprůměrná. Běžně se v ekologických chovech pohybuje kolem 4500 litrů ročně. Při produkci biomléka jsou vyšší dotace i výkupní ceny. Farma tak nyní za litr dostává zhruba 11 korun, výkupní ceny běžného mléka jsou o třetinu nižší. ČTK to dnes řekla zootechnička Irena Vodseďálková.
 

Malý šlechtitelský chov v Příchovicích v Jizerských horách je nejvýše položenou farmou nejen v Libereckém kraji. Chovatelé se musejí vyrovnávat s náročnými klimatickými podmínkami ve výšce kolem 850 metrů nad mořem. "Dobré výsledky máme především díky tomu, že jsme malý chov a můžeme zvířatům věnovat individuální péči. To by ve velkém chovu nebylo možné," řekla Vodseďálková. Přiznala, že byly chvíle, kdy přechodu na mnohem přísnější ekologický chov litovala. "Mám ty krávy hrozně ráda a limituje mě, když nemůžu pomoct. Když je tam nějaký zdravotní problém, a vím, že ho v režimu eko tak dobře nevyřeším," vysvětlila.

Příchovická farma patří k nejlepším chovatelům českého strakatého skotu v zemi. Na zhruba 200 hektarech horských luk a pastvin chová asi 150 kusů dobytka, z toho je stovka krav. Na rozdíl od běžných konvenčních chovů se v tom ekologickém krávy co nejvíce pasou. Zatímco v intenzivních chovech se často kráva nedožije ani třetího telete, v Příchovicích jich už některé odchovaly osm i deset.

V ekochovu je také přísně stanoven počet kusů na hektar pastvin, aby se nepoškozovaly porosty. Používat se nesmějí geneticky modifikované plodiny a přísná pravidla platí i pro používání antibiotik. Biomléko má díky tomu všemu výrazně vyšší obsah vitamínů a také Omega-3 nenasycených mastných kyselin než konvenční mléko.

Farma v Příchovicích je oblíbeným cílem turistů, i když to podle Vodseďálkové veterináři moc rádi nevidí. Mléko dodává podnik Polabským mlékárnám, které patří k předním producentům mléčných biovýrobků v Česku. "Uvažovali jsme i o vlastním zpracování mléka, ale chceme dělat to, co umíme nejlépe. Přeci jen 2000 litrů denně je velká výroba mléka a kvalitně ho zpracovat a prodat není jednoduché," řekla zootechnička. Znamenalo by to podle ní nabrat další lidi, dnes jich farma zaměstnává osm. Farma tak ze dvora prodává jen čerstvé mléko, většinu ho ale odebere mlékárna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist