https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-25-lety-vyhlaseny-chko-poodri-zelezne-hory-a-broumovsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 25 lety byly vyhlášeny CHKO Poodří, Železné hory a Broumovsko

27.3.2016 19:00 | PRAHA (ČTK)
Broumovsko je známé především svými skalními městy
Broumovsko je známé především svými skalními městy
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Skalní města, tajuplné lesní hvozdy a údolí řeky Odry v sobě skrývají Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, Železné hory a Poodří. Každá z nich má své specifika, liší se i rozlohou, vyhlášeny chráněnou krajinou oblastí byly ve stejný den, 27. března 1991.
 

Nejmenší z těchto CHKO je Poodří, které se rozkládá na ploše 81,5 km2. Území tvoří zachovalá údolní niva řeky Odry a Poodří je typické a ojedinělé zachovalým vodním režimem s každoročním zaplavováním rozsáhlých částí nivy.

Broumovsko je známé především svými skalními městy. Adršpašsko-teplické skály patří k největším skalním městům ve střední Evropě, dalším lákadlem jsou Broumovské stěny. CHKO Broumovsko zaujímá plochu 430 km2.

Železné hory jsou výběžkem Českomoravské vrchoviny pozvolna spadající do roviny Polabí na severu a na jihu se prudce klonící do luhu řeky Doubravy. K Železným horám neodmyslitelně patří Keltové, roubené chalupy, rokle a táhlé hřebeny, zříceniny nebo přehrady. Tato CHKO o rozloze 284 km2 (celé Železné hory mají 580 km2) se může pochlubit nejsložitější geologickou skladbou v rámci Evropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist