https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-80-lety-vylovili-zivouci-fosilii-latimerii-podivnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 80 lety vylovili "živoucí fosílii" latimérii podivnou Video

29.12.2018 01:00 | PRETORIA/PRAHA (ČTK)
23. prosince 1938, byla z moře u břehů Jihoafrické republiky vytažena latimérie podivná. / Ilustrační foto
23. prosince 1938, byla z moře u břehů Jihoafrické republiky vytažena latimérie podivná. / Ilustrační foto
23. prosince 1938, byla z moře u břehů Jihoafrické republiky vytažena latimérie podivná. Nález této ryby, známé do té doby jen z otisků v horninách, se zařadil mezi největší zoologické objevy 20. století. Dlouho se totiž mělo za to, že podobní živočichové obývali oceány naposledy před desítkami milionů let.
 

Podivného vodního živočicha ulovil poblíž ústí řeky Chalumna kapitán rybářské lodi Hendrik Goosen. Už na první pohled bylo zřejmé, že tentokrát v sítích uvízlo něco mimořádného. Výrazně modrá ryba měla namísto ocasu trojitý lalok a z jejího těla trčely končetiny, jež mohly být zrovna tak ploutvemi, jako krátkýma nohama s plovací blánou.

Goosen zhruba metr a půl dlouhého tvora dopravil do jihoafrického městečka New London, kde se o jeho identifikaci marně pokoušela zaměstnankyně místního muzea Marjorie Courtenayová-Latimerová. Rybu alespoň nechala vycpat a pořídila její náčrtky, jež se posléze dostaly do rukou zkušeného biologa z Rhodesovy univerzity Jamese Smitha. Ten pochopil, že se jedná o tvora, jehož věda považovala za dávno vyhynulého. Smith mu dal latinské jméno, odrážející v sobě místo nálezu i osobu, jež se o objev zasloužila - latimeria chalumnae.

Jihoafričtí rybáři se o získání dalšího exempláře latimérie podivné pokoušeli marně. Druhý kus byl uloven až po 14 letech u Komorských ostrovů, a i většina dalších nálezů pocházela právě z této části Indického oceánu. V roce 1997 byla ve vodách u břehů Indonésie objevena ryba se stejně neobvyklou stavbou těla, avšak zbarvená do červena. Testy DNA ukázaly, že se jedná o samostatný druh latimérie, jemuž vědci dali pojmenování latimérie celebeská.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist