https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-deseti-lety-zemrel-ekolog-a-politik-ivan-dejmal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před deseti lety zemřel ekolog a politik Ivan Dejmal

5.2.2018 09:00 | PRAHA (ČTK)
Ekolog a spoluautor Charty77 Ivan Dejmal
Ekolog a spoluautor Charty77 Ivan Dejmal
Foto | Martin Mach / Ekolist
Před deseti lety, 6. února 2008, zemřel ekolog a politik Ivan Dejmal, který byl od února 1991 do července 1992 ministrem životního prostředí ve vládě Petra Pitharta. Za tuto poměrně krátkou dobu se mu podařilo prosadit a dokončit systém ekologické legislativy, zejména klíčový zákon o ochraně přírody a krajiny.
 

Dejmal se narodil 17. října 1946 v Ústí nad Labem. V dobách normalizace patřil k nejvýznamnějším postavám československého disentu. Už tehdy projevoval zájem o problematiku ochrany přírody a krajiny, který mohl zúročit po listopadu 1989 v úřadu ministra životního prostředí.

Dejmal byl aktivním příslušníkem protikomunistické opozice od svých studentských let. V roce 1970 za to byl vyloučen z Vysoké školy zemědělské v Praze a následně byl dvakrát vězněn. V žaláři strávil celkem čtyři roky.

V roce 1977 podepsal Dejmal Chartu 77, v jejímž rámci pak vedl environmentální skupinu a vydával Ekologický bulletin. Na aktivitách disentu se ale podílel i jinak. Rok ve svém bytě hostil takzvanou Patočkovu univerzitu, kde se mohli vzdělávat lidé, kterým komunistický režim z politických důvodů bránil ve vysokoškolském vzdělání. Sám Dejmal, jenž za normalizace pracoval v různých dělnických profesích, mohl studium na Vysoké škole zemědělské dokončit až po roce 1989.

Po odchodu z ministerstva působil Dejmal jako tvůrce územních plánů a ekologických studií. Do širšího povědomí opět vstoupil v roce 2000 uspořádáním konference Tvář naší země - krajina domova, na niž poslal svůj příspěvek i britský princ Charles.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist