https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predseda-uohs-snizil-sankci-za-cisticku-pardubice-z-9-na-7-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Předseda ÚOHS snížil sankci za čističku Pardubice z 9 na 7 milionů

16.2.2021 00:53 | BRNO (ČTK)
Pokutou se opakovaně zabýval Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud (NSS).
Pokutou se opakovaně zabýval Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud (NSS).
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna snížil pokutu pro Vodovody a kanalizace Pardubice z původních devíti milionů na sedm milionů korun. Důvodem jsou chyby v tendru na modernizaci biologické čistírny odpadních vod za 300 milionů korun v pardubické části Semtín z roku 2011. Rozhodnutí je pravomocné a je dostupné na internetových stránkách úřadu. Vodárny se proti pokutě chtějí znovu bránit u soudu.
 

Vodárenská společnost podle ÚOHS chybovala, když ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek neuvedla, jakým způsobem dospěla k výsledkům posouzení zdůvodnění "mimořádně nízkých nabídkových cen uchazečů a vysvětlení nabídek uchazečů". Tím se její postup stal údajně nepřezkoumatelným a netransparentním.

Vodovody a kanalizace Pardubice vyzvaly po otevření nabídek hned čtyři uchazeče ke zdůvodnění mimořádně nízkých cen. Podle ÚOHS ale v protokolu o jednání hodnotící komise i ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek je jen stroze uvedeno, že hodnotící komise se otázkou zdůvodnění mimořádně nízkých nabídkových cen zabývala a akceptovala je. Blíže se k výsledkům posouzení, tedy z jakého důvodu shledala zdůvodnění mimořádně nízkých nabídkových cen opodstatněnými, nevyjádřila.

Pokutou se opakovaně zabýval Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud (NSS). Tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj potvrdil prvostupňové rozhodnutí svého úřadu s devítimilionovou pokutou v roce 2012. Od té doby o ní třikrát rozhodoval krajský soud a třikrát NSS, který dvakrát rozsudek krajského soudu zrušil, nakonec jej loni v prosinci potvrdil. NSS dal krajskému soudu za pravdu v tom, že ÚOHS ani jeho tehdejší předseda dostatečně nezdůvodnili výši pokuty. Po devíti letech se tak případ znovu vrátil na ÚOHS.

Předseda Petr Mlsna v rozhodnutí postup při stanovení pokuty rozsáhle odůvodňuje a zároveň upozorňuje, že ani krajský soud ani NSS nezpochybnily výrok o vině zadavatele veřejné zakázky. "S ohledem na fakt, že správní delikt byl spáchán v roce 2011, tedy před necelými deseti lety, bylo přistoupeno ke snížení uložené pokuty. Vzhledem k tomu, že výrok o vině nebyl soudy zpochybněn, není tak důvod pro zásadní snížení výše uložené pokuty přesto, že ke spáchání deliktu došlo již v roce 2011. Prodlevu mezi spácháním správního deliktu a jeho konečným pravomocným potrestáním nelze bez dalšího přičítat Úřadu, neboť ten správní delikt začal stíhat záhy po jeho spáchání, potrestal jej poprvé již v roce 2012," uvedl Mlsna.

Vodovody a kanalizace Pardubice uzavřely smlouvu s vybranou firmou ještě před rozhodnutím ÚOHS. Úřad to kritizoval. Vodovody a kanalizace ale tvrdily, že smlouvu uzavřít musely, aby stihly termíny pro čerpání peněz z dotací. Čistírna patří vodárnám, koupily ji od chemičky za 485 milionů korun. Její modernizace měla zlepšit životní prostředí, zvláště kvalitu vody v Labi.

Vodovody a kanalizace s verdiktem antimonopolního úřadu nesouhlasí. "Rozhodnutí představenstva je výrok opět napadnout správní žalobou. Necítíme, že bychom jakkoliv chybovali," řekl ČTK ředitel společnosti Aleš Vavřička. Vodárny mají na pokutu vytvořenou rezervu. Budou ji muset nejdříve zaplatit a teprve poté podají správní žalobu.

Pokuty v řádech milionů jsou u veřejných zakázek spíše výjimečné, na začátku února nicméně předseda ÚOHS potvrdil pokutu 550 milionů pro ministerstvo obrany za chyby při zakázce na armádní vrtulníky. Výše pokuty se odvíjí mimo jiné od hodnoty zakázky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

16.2.2021 10:14
V této zemi necítí, že by chyboval skoro nikdo a přesto tato země míří směle do envromentální apokalipsy....

Hodně to vypovídá o celospolečenském pokrytectví a nezodpovědnosti vůči věcem, které mají být zájmem nás všech....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist