Pavlína Svatoňová "> Představení Velký inkvizitor v režii Petera Brooka v Divadle Archa a na Festivalu Evropských regionů - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predstaveni-velky-inkvizitor-v-rezii-petera-brooka-v-divadle-archa-a-na-festivalu-evropskych-regionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Divadlo Archa: Představení Velký inkvizitor v režii Petera Brooka v Divadle Archa a na Festivalu Evropských regionů

22. června 2007 | Divadlo Archa
Autor: Pavlína Svatoňová, tel: 221 716 109
Legendární evropský divadelní a filmový režisér Peter Brook se vrací do Prahy s jevištní adaptací Dostojevského znepokojující paraboly o víře a svobodě.

Brookova říjnová návštěva v Praze způsobila malou senzaci a lze ji počítat za divadelní událost minulé sezóny. Představení Velký inkvizitor se do Prahy dostává necelý rok po premiéře a po velmi úspěšných uvedeních v Paříži a Londýně.

V Dostojevského příběhu, který se objevuje ve slavné kapitole Bratrů Karamazových a který pro divadlo zpracovala Brookova spolupracovnice Marie Hélene Estienne, se vrací Kristus do Sevilly v době nejšílenějšího řádění Španělské inkvizice, kdy byli heretici veřejně upalováni v děsivých podívaných před zraky veřejnosti. Místo, aby církev Krista přivítala, ho zajme a uvrhne do cely. Velký inkvizitor, který se s Kristem setkává se pak ptá: „Proč jsi nás přišel rušit!?“

Jak vysvětluje Myersova postava Velkého inkvizitora, lidstvo nestojí o duchovní svobodu, kterou Kristus nabízí. Raději přijímá to, co nabízí církev: zázraky, záhady a autoritu. V dnešní době je zřejmé, proč se Brook rozhodl inscenovat Dostojevského silné podobenství zvrácené víry a kněžské moci, která se snaží ovládnout a kontrolovat své věřící.

Bruce Myers v roli Velkého Inkvizitora má na prázdné, šedé scéně o to větší sílu, oč je apatičtější jeho partner ve hře, který se jinak než jako posluchač do představení nezapojí. Myers, který s Peterem Brookem hraje již víc než třicet let, představuje Velkého Inkvizitora klidným a odměřeným tónem – až bychom skoro s jeho postavou souhlasili. Vyznění je děsivější, než kdyby nás Myers strašil křikem a burácením. Bruce Myers vytvořil pod Brookovým vedením skutečně herecké představení a nabízí jedinečnou možnost vidět ho naživo.

Představení Velký inkvizitor bude uvedeno na Mezinárodním Festivalu Evropských Regionů v Hradci Králové 21. června a pražské publikum dostane příležitost po čtyři večery od 25. do 28. června v Divadle Archa.

Bruce Myers se narodil v Anglii, po studiu na Royal Academy of Dramatic Arts působil několik let v souboru Liverpool Everyman. V letech 1967 – 1970 byl členem Royal Shakespeare Company a později stál u zrodu Brookova Mezinárodního střediska divadelních výzkumů (C.I.C.T.); účinkoval v Brookových inscenacích Orghast, Ptačí sněm, Timon Athénský, Ikové, Ubu, Bouře nebo Mahabharáta (i ve filmu) ad. Hostoval v celé řadě divadel v Evropě, filmu se věnuje nejen jako herec, ale i jako režisér. Působí i jako pedagog.

The Grand Inquisitor / Velký inkvizitor
Podle Bratří Karamazových od F. M. Dostoievského
Anglická adaptace: Marie Hélene Estienne
Režie: Peter Brook
Světla: Philippe Vialatte
Hrají: Bruce Myers, Joachim Zuber
Produkce: C.I.C.T. / Théâtre des Bouffes du Nord.

21. června, 19.00 Festival Evropských regionů, Hradec Králové / www.klicperovodivadlo.cz
25. – 28. června, 20.00, Divadlo Archa, Praha / www.divadloarcha.cz

Představení 25. června je určeno pro novináře.

Další informace, fotografie, rozhovory a novinářské akreditace Vám rádi poskytnou:
Pavlína Svatoňová – pavlina.svatonova@archatheatre.cz, 739 077 956
Jiří Sulženko – jiri.sulzenko@archatheatre.cz, 604 208 494
Klára Mixová, 4press – klara.mixova@4press.cz, 731 514 462
Martina Reková, martina.rekova@4press.cz, 731 573 993

Divadlo Archa
Tel: +420 221 716 109, 110
Fax: +420 221 719 666
www.divadloarcha.cz
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist