https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predstavitele-svetove-klasicke-hudby-haji-smycce.brazilie-usiluje-o-zakaz-prodeje-dreva-ze-sapanu-jezateho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Představitelé světové klasické hudby hájí smyčce. Brazílie usiluje o zákaz prodeje dřeva ze sapanu ježatého

13.11.2022 01:04 (ČTK)
Téměř 200 osobností světové klasické hudby, včetně francouzských hudebníků Renauda a Gautiera Capuçonových či amerického violoncellisty Yo-Yo Ma, se zastalo výrobců smyčců. Těm hrozí, že přijdou o své řemeslo kvůli nedostatku dřeva ze stromu sapanu ježatého známého také jako fernambuk, s nímž by mohlo být zakázáno obchodovat, napsala agentura AFP.
 

O zákaz prodeje sapanu ježatého usiluje Brazílie. Tento strom roste pouze na severovýchodě této země a Brazílie dlouhodobě odsuzuje obchod s dřevem sapanu, který označuje za nelegální. "Nebraňme šíření kultury a hudby pod falešnou záminkou. Nedělejme z hudebního světa obětního beránka odlesňování," uvedli hudebníci v článku zveřejněném na internetových stránkách deníku Le Monde.

Hudebníci zveřejnili své prohlášení v době, kdy se má v Panamě od 14. do 25. listopadu konat zasedání Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). A během něj by mohl padnout zákaz těžby sapanového dřeva, které je důležité pro výrobu kvalitních smyčců.

Podle signatářů výzvy jsou objemy dřeva, a to jak evropského, tak exotického, které se používají v hudbě, "obzvláště skrovné ve srovnání s objemy používanými v papírenském, stavebním nebo nábytkářském průmyslu na celém světě".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.11.2022 07:56
A z čeho dělali ty smyčce před tím? Smyčce existují od 18. století. To ještě nic o Sapanu Ježatem nic nevěděli
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

13.11.2022 22:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak je ale pravdou, ze uz v dobe Mozarta bylo napriklad cele nase mocnarstvi velmi hudbymilovnym uzemim kde bylo zapotrebi - kdyz to
trochu prezenu - vyrobit statisice ba miliony smyccu, nevim tedy z jak kvalitniho dreva. (Stradivarek nebylo tak mnoho ani tenkrat.) Dnes ale jen v Cine chodi - pry - "do hudebky" desetimiliony zaku
Odpovědět
Pe

Petr

14.11.2022 07:59 Reaguje na Miloš Zahradník
Přesně tak. Cokoliv lidé dělají, je ve své individualitě bezvýznamné. Ovšem v lidském rozsahu je to vždy katastrofa.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.11.2022 08:47 Reaguje na Miloš Zahradník
Za Rakousko- Uherska bylo výuce hudby věnováno neskonale víc vyučovacích hodin než nyní. Nelze se pak divit, že lidé dnes všeobecně poslouchají ,s prominutím, sračky a nejsou schopni vnímat a chápat jen trochu složitější hudbu.
Klasickým příkladem je všeobecný výsměch dechovce- kdo tvrdí, že je to primitivní hudba, vůbec nic o hudbě neví a sám se staví do pozice hudebního primitiva. Protože právě opak je pravdou a naživo!- nikoliv ve studiu pokolikáté upravená- dobře zahraná skladba pro dechový orchestr je kus hudebního mistrovství.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 12:45 Reaguje na pavel peregrin
Tak sračky poslouchali celý totáč ... samozřejmě až na nás, androše:-))). A ok, ať něžeru, taky kotlíkáře:-).

Jinak kdo tvrdí, že dechovka je primitivní, tak je blbej, vo tom žádná. Což nic nemění na tom, že osobně bych ji neposlouchal ani kdyby mi platili.
Odpovědět
JS

Jan Suchý

14.11.2022 14:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Z tvrdých dřev...pro lepší nástroje se dováželo dřevo z Afriky - převážně eben, případně se používalo dřevo olivové. Ovšem kdy se zjistilo co poskytuje střední amerika, tak se rychle velmi rychle přešlo na dovoz z ameriky. Palisandr, Mahagon, fernambuk a hromadu dalších extrémě tvrdých dřev, které jsou díky podnebí, ve kterém rostou i celkem odolné vůči změnám při změně vlhkosti.
U nás to byl vždycky trochu problém, protože bukové dřevo (nejtvrdší u nás) hodně reaguje na vlhkost a akátové ještě víc. Vhodný byl například ořech. Nicméně většina vážné hudby která se zachovala dodnes již je koncipována pro nástroje, pro které se dřevo dováželo.
Tedy to platí pro části které potřebují být pevné, jako je třeba smyčec, nebo hmatník. Samotné nástroje byly u nás smrkové, nebo lipové, pro případné výztuhy se používal javor.
No a právě proto tohle není jakékoli řešení, ale zase akorát likvidace kultury za účelem agitace...reálná spotřeba pro hudebníky je minimální a vzhledem k ceně nástrojů není žádný problém ji vést jako udržitelnou, tedy něco pokácet a jinde zasadit.
Co vadí je plošné kácení lesů, které se většinou ani nedělá kvůli užitkum a prodeji dřeva, oni prostě vykácí kus půdy, tam pěstují plodiny a když pole přestane být plodné, tak vykácí další kus. Pak není kam les vrátit a jak ho udržovat.
Odpovědět
Pe

Petr

13.11.2022 19:26
A co budou říkat, až se vykácí všechno? Budou si stěžovat? :-)
Odpovědět
JS

Jan Suchý

14.11.2022 15:16 Reaguje na Petr
Je minimum mástrojů, které musí být celé z tvrdých dřev, třeba klarinet, většina nástrojů má komponenty z tvrdého dřeva, ale zbytek je dřevo měkké.
Vzhledem k množství potřebného dřeva a ceně nástrojů není udržitelnost těžby pro hudební sféru vůbec žádný problém. Podle kvality dřeva jenom smyčec z fernambuku stojí od 6 000 do cca 80 000. To není málo na jednu tyčku. I kdyby se z každého smyčce mělo zaplatit zasazení deseti celých nových stromů, furt je to minimum.
Jsou jiná odvětví, která ničí prales, v první řadě to je potravinářství, kde prostě vezmou kus lesa a dřevo spálej...pak na popelem pohnojeném poli pár let intenzivně farmaří a když pole vyčerpou, tak přejdou dál. Případně nábytkářství...

Odpovědět
JO

Jarka O.

14.11.2022 11:59
Dobře Bolsonaro. Ten zákaz je správný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist