https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predvolebni-anketa-ekolistu-koho-budou-volit-5
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Předvolební anketa EkoListu - Koho budou volit? (5.)

3.4.2002 13:36 | PRAHA (EkoList)
Volby do Poslanecké sněmovny se blíží a my se, podobně jako před čtyřmi lety, postupně ptáme osobností českého veřejného života, jež se nějakým způsobem angažují v problematice životního prostředí, koho a proč se chystají volit. Anketa, která by se na stránkách EkoListu po drátě měla objevovat až do samotných parlamentních voleb, dnes pokračuje již svojí pátou částí.
 

Všem jsme položili dvě stejné orázky:

1. Koho budete volit v červnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR?
2. Souvisí vaše volba nějak se životním prostředí a environmentální politikou Vámi preferované strany?

Ing. Vlastimil Karlík, předseda ekologického sdružení Arnika:
1. Budu volit Koalici jako nejmenší zlo. Mám sympatie i k dalším menším stranám, ale nebudu jim v parlamentních volbách dávat hlas, který by určitě přišel nazmar.
2. Samozřejmě ano, ale ještě důležitější je pro mě postupné vyprazdňování demokracie, které probíhalo za vlád ODS a ČSSD. Jsem hodně citlivý na jazyk, který veřejně činné osoby používají, a tak mi například pojem "standardní politické prostředky" silně připomíná termín "normalizace", a hovoří-li ODS o "samozvaných ekologických iniciativách", nemohu nevzpomenout na slavný článek Rudého práva "Ztroskotanci a samozvanci" o Chartě 77.

Ing. Aleš Kuták, Centrum pro dopravu a energetiku:
1. S největší pravděpodobností Koalici. Bez nadšení a hlavně proto, že z ostatních stran majících šanci dostat se do Sněmovny jsem nadšen ještě méně. Druhou možností, kterou zvažuji, je nechat svůj hlas demonstrativně propadnout ve prospěch někoho sympatičtějšího, ovšem bez reálných šancí na vstup do Sněmovny.
2. Ano, i když samozřejmě ne výhradně.

RNDr. Jindřich Petrlík, koordinátor kampaně Budoucnost bez jedů a místopředseda sdružení Arnika:
1. Myslím, že na takovou otázku se občas odpovídá: Vím, ale neřeknu. Určitě nebudu volit strany šířící xenofobii ve společnosti vůči různým skupinám lidí. Nebudu volit ani strany, které vydávají své malé kalendáře tištěné na plastu (pravděpodobně PVC) a posílají je ekologickým sdružením v domnění, že je tím získají na svoji stranu.
2. Ano, moje volba souvisí s politikou životního prostředí. Ale nejen s ní. Rozhoduji se spíše podle osobností a daleko více nežli systém volby politických stran by mi vyhovovala volba jednotlivých osob. Téměř každá politická strana je totiž reprezentována také lidmi, kteří politiku a moc skrze ni nabízenou podle mne jaksi neunesli a spíše ji zneuřívají. Kvůli tomu mne moje volba občas mrzí.
Co se týče politiky životního prostředí (a nejspíš politiky vůbec), nelze se dle mého soudu dívat jen na volební sliby. Moderní doba nabízí člověku možnost přesvědčit se alespoň u těch úspěšnějších politických stran o tom, jak své sliby během volebního období naplňovaly v Parlamentu ČR. V případě práva na informace o toxických látkách v životním prostředí takové informace zprostředkováváme v politickém okénku webových stránek kampaně Budoucnost bez jedů.
Doufám, že budeme mít v Česku šťastnou ruku a zodpovědnější politiky.

Předchozí části předvolebníé ankety EkoListu:
18. 3. 2002 - Čestmír Klos, Bedřich Moldan, Marian Páleník, Petr Štěpánek.
20. 3. 2002 - Ivan Brezina, Ivan Dejmal, Zuzana Drhová, Jiří Nečas.
22. 3. 2002 - Miroslav Patrik, Michal Štingl, Eva Vavroušková, Daniel Vondrouš.
25. 3. 2002 - Miroslav Andrt, Eva Hauserová, Karel Jech, Ivan Rynda.

Odpovědi jsou řazeny abecedně.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist