https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premier-fiala-hajil-ve-snemovne-zmeny-v-nastaveni-dotaci-pro-zemedelce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Premiér Fiala hájil ve Sněmovně změny v nastavení dotací pro zemědělce

28.1.2022 00:33 | PRAHA (ČTK)
Spor se vede zejména o podíl peněz na redistributivní platbu, tedy platbu na prvních 150 hektarů zemědělského podniku.
Spor se vede zejména o podíl peněz na redistributivní platbu, tedy platbu na prvních 150 hektarů zemědělského podniku.
Premiér Petr Fiala (ODS) hájil ve Sněmovně změny v nastavení dotací pro zemědělce. Hlavním cílem je narovnat podmínky mezi velkými agrokoncerny, které byly v minulosti zvýhodňovány, a menšími a středními zemědělci a výrobci potravin, řekl ministerský předseda při interpelacích.
 

Agrární komora a Zemědělský svaz kvůli úpravě podmínek, jak se na nich dohodla vládní koalice, několikrát protestovaly. Nyní vyhlásily protestní pohotovost a založily krizový štáb. Asociace soukromého zemědělství naopak změny považuje za krok správným směrem.

"Podmínky nebyly rovné a my je potřebujeme narovnat. Jenom pro představu: Průměrná výše přímých plateb, které získávaly nejmenší farmy o velikosti do 100 hektarů, byla o 2000 korun na hektar nižší, než kolik získávaly farmy nad 2000 hektarů," řekl Fiala na dotazy předsedy poslanců SPD Radima Fialy.

Podle poslance SPD změna vytvoří pro české zemědělce nekonkurenceschopné prostředí, větší farmy s vyváženou rostlinou a živočišnou výrobu budou přicházet o podpory a podraží potraviny.

Premiér s tím nesouhlasil. Cílem vlády podle něho je naopak to, aby čeští zemědělci byli konkurenceschopní a nabízeli dobré a cenově dostupné potraviny. "A toho dosáhneme tím, že nebudeme likvidovat malé a střední zemědělce, ale že jim vytvoříme takové podmínky, aby mohli přežít," zdůraznil.

Spor se vede zejména o podíl peněz na redistributivní platbu, tedy platbu na prvních 150 hektarů zemědělského podniku. Nově na ni půjde 23 procent z celkového rozpočtu na přímé platby. V původním materiálu to bylo deset procent. Premiér poukazoval na to, že cílem redistributivní platby je podpora menších zemědělců, kteří nemají úspory z rozsahu a soustředí se na náročnější plodiny, jako je třeba ovoce nebo zelenina.

Nové nastavení pravidel označil Fiala za rozumný kompromis. "Redistribuce je větší než dosud, není zastropování přímých plateb, je zastropování investičních dotací, aby jedna firma nemohla získat více než desítky a stovky milionů korun ročně. To mi připadá jako dobré rozhodnutí," dodal premiér.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

28.1.2022 06:48
Jen tak dál... konečně se hnuly ledy.
Odpovědět
RN

Radek Novák

28.1.2022 08:09
Takže chystanou zlodějinu budeme obhajovat pořád tou Goebbelsovskou manipulací. Základní podporu na plochu berou zatím všichni stejnou (mírnou degresivitu pro větší pomíjím). Další podpory berou, ti kteří plní jasně dané podmínky, které nemají nic společného s velikostí podniku. Jde o dotace typu Greening, bílkovinné plodiny, biopásy, zlepšování stájového prostředí atd. V případě ANC (znevýhodněné oblasti) je platba naopak silně ve prospěch malých podniků – s větší výměrou je silně krácená. Tj. vyšší dotace v přepočtu na ha podniku nikdo nedostává kvůli tomu, že je větší (právě naopak). Vyšší dotace dostává ten, který dělá víc než střídání pšenice s řepkou. Tedy ten kdo pěstuje podporované komodity (ovoce, zelenina, chmel, brambory atd.), chová zvířata a uplatňuje postupy příznivé pro klima a životní prostředí. Pokud to jsou statisticky právě větší podniky, tak vlastě premiér usvědčuje sám sebe z demagogie. Komunisti v 50tých letech měli alespoň odvahu přiznat ty se mi nelíbíš – tebe zlikviduji. 5koalice dělá to samé, jen se jim pro změnu nelíbí právnické osoby, tak bude lhát, že snad měly nějaké zvýhodnění a že vlastně oni dají svět do pořádku (paralele s Německem 30tých let.)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.1.2022 15:41 Reaguje na Radek Novák
Tak to zhruba je a doufám, že Kašpárek si to pořádně přečte.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.1.2022 15:53
Prostě my ty zemědělské barony zlikvidujeme i kdyby tady měla živočišná výroba úplně skončit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.1.2022 09:59 Reaguje na Richard Vacek
to už dávno končí, říká se tomu výkupní cena a hloupost zemědělce, který neumí vytvořit výrobek s vyšší přidanou hodnotou a prodává surovinu...
Odpovědět
JS

Jiří S

1.2.2022 08:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
ale nekončí, právě ty střední a velké podniky drží živočišnou a v průběhu let se ztrátami, protože k ni mají vztah a dokáží to takhle udržet, samozřejmě s novou politikou skončit může, když se bude takhle okrádat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist