https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premier-fiala-slavnostne-otevrel-zahradu-strakovy-akademie-zasadil-jablon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Premiér Fiala slavnostně otevřel zahradu Strakovy akademie, zasadil jabloň

3.9.2022 00:27 | PRAHA (ČTK)
Foto | Michal Kmínek / Wikimeda Commons
Premiér Petr Fiala (ODS) tento týden slavnostně otevřel zrekonstruovanou zahradu u sídla české vlády v pražské Strakově akademii. Úřad ji otevřel už začátkem července a lidé do ní mohli o prázdninách chodit každou sobotu. Ve středu následovalo slavnostní otevření. Fiala při něm zasadil v zahradě jabloň a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) ji poté zalila. Premiér chce zahradu zpřístupnit veřejnosti i nadále, mohly by se v ní konat například výstavy.
 

Zasazená jabloň je odrůdy Panenské české. "Ta odrůda byla zvolena symbolicky, protože jde o velmi starou českou odrůdu, kterou mnozí čeští pěstitelé označují za vůbec nejlepší," řekl mluvčí vlády Václav Smolka. "Je to časně zimní, velmi plodná a chutná a odolná odrůda do všech poloh," dodal.

Premiér s vedoucí úřadu vlády Janou Kotalíkovou připomněli, že s rekonstrukcí zahrady, kterou v minulosti zasáhly zdařilé i méně zdařilé úpravy, začala již předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). "Minulá vláda zahájila citlivou a dlouhodobou rekonstrukci, která měla všechny tyto opravy vyčistit, vrátit zahradě původní charakter, který vychází z originálního návrhu architekta Františka Josefa Thomayera z konce 19. století," řekl premiér.

Poděkoval všem, kteří se na projektu rekonstrukce podíleli. "Zahradu využíváme k reprezentativním účelům, přijímáme tu delegace," popsal premiér. Chce zahradu využívat i při českém předsednictví EU. "Chceme zahradu zpřístupnit Pražanům, chceme ji zpřístupnit turistům, chceme ji umístit na mapu města tak, aby sem lidé mohli přicházet, užít si tento prostor, který byl dlouho zavřený," uvedl.

Slavnostní události se zúčastnili i další členové vlády, přišel i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), poslanci, senátoři, velvyslanci a hudebně ji doprovodilo Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie.

Projekt úprav zahrady vypracoval Ateliér Krejčiříkovi. Obnova areálu byla koordinována s rekonstrukcí Kosárkova nábřeží. Podle plánů zveřejněných minulý rok měla rekonstrukce stát přes 75 milionů korun. Dělníci zde vybudovali téměř 5000 metrů čtverečních dlážděných povrchů, zregenerovali přes 11 000 metrů čtverečních trávníku, obnovili živé ploty a zasadili 380 růží. V zahradě se nyní nachází až 15 500 květin.

Úpravy zahrady navázaly na rekonstrukci sídla vlády, která po téměř třech letech skončila před dvěma lety.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.9.2022 08:25
Zasadit je málo, zalévat pravidelně se musí, aby se se uchytila.
Odpovědět
Anyr

Anyr

3.9.2022 10:09 Reaguje na smějící se bestie
Za posledních pět let jsem žádný ze zasazených stromků nezaléval, a bylo to bez problému.
Ono stačí, když je správná podnož, ideálně semenáč nebo z vegetativních například A2 (pro jabloně).
Samozřejmě ale píšu o jabloních-stromech, nikoliv o různých zdegenerovaných, zakrslých, týraných paskvilech, čtvrtkmnenech, vřetenech, atd., jako mor rozšířených po komunistických "zahrádkách". :)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

3.9.2022 17:02 Reaguje na Anyr
Milý Anyre: termín čtvrtkmen neznamená nic jiného, než výšku založení korunky, vřeteno je taktéž pouhou variantou pěstitelského tvaru. Každopádně tyto termíny nevypovídají zhola nic o kvalitě a životnosti, nýbrž jsou adaptací na prostorové podmínky na lokalitě. Natožpak o nějaké ideologické příslušnosti vzhledem k faktu, že kupříkladu vřetena jsou využívána jako pěstitelský tvar po celém světě.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.9.2022 17:16
Koukám, že má houby co dělat, když má čas na tohle.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.9.2022 17:34 Reaguje na Viktor Šedivý
Má to pod oknem. Nebuďte impertinentní
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.9.2022 18:43
Tak vida, strakovka už má párek dobrých zahradníků.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist