https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prepiste-ucebnice-biologie-vedci-potvrdili-existenci-prvniho-zraloka-ktery-se-zivi-i-travou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přepište učebnice biologie. Vědci potvrdili existenci prvního žraloka, který se živí i trávou

2.10.2018 10:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kladivoun tiburo. První potvrzený všežravec mezi žraloky.
Kladivoun tiburo. První potvrzený všežravec mezi žraloky.
Zvířata zpravidla nečtou, co o nich lidi píší do učebnic biologie. Zcela určitě nic takového nečetli žraloci, které věda zná jako kladivouni tiburo. A v klidu se pasou na mořské trávě.
 

Většina lidí vnímá žraloky jako ryze masožravé predátory. I vědci si doposud mysleli, že mořská tráva, která se kladivounům tiburo dostane do tlamy a pak i do zažívacího traktu, je jen nechtěná příloha ke krabům, kteří se v mořské trávě ukrývají.

Jenže aktuální výzkum ukázal, že kladivouni tiburo se kromě lovu krabů také prostě pasou. Jde tak o prvního všežravého žraloka.

Možná všežravost žraloků zaujala vědce z Kalifornské univerzity a Floridské Mezinárodní univerzity. „Většina vědců se dosud shodovala, že tráva, kterou žraloci sežerou, pro ně nemá žádnou nutriční hodnotu,“ říká Samantha Leighová. Přesto ji to vrtalo hlavou a rozhodla se zjistit, jak moc je tráva pro žraloky nestravitelná a bezcenná složka stravy.

V laboratorních podmínkách vysadila mořskou trávu a vpravila do ní speciální izotop uhlíku, který pak plnil funkci jakéhosi chemického razítka. A pak do nádrže vypustila pět kladivounů tiburi a sledovala, zda kromě běžné masité stravy budou žraloci požírat a trávit trávu.

Během tří týdnů všichni žraloci přibývali na váze. A vědci pak v sérii testů zjistili, že kladivouni dokáží trávu úplně klidně trávit.

Žraloci nejsou svými zuby vybaveni k tomu, aby si trávu předžvýkali. Funkci zubů ale zastoupily silné kyseliny v žaludku paryb, které trávu rozložily do té míry, že si s nimi žaludeční enzymy už poradily.

Další testy zjistily vysoké hladiny isotopu uhlíku v krvi žaludku a jaterní tkáni, což prokázalo, že látky získané z trávy žraloci dokáží využít. Na základě svých poznání museli vědci přehodnotit své znalosti a představy o žralocích. "Kladivoun tiburo je prvním známým všežravým druhem žraloka," řekla Leighová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist