https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-bude-mit-prvni-zelenou-strechu-na-objektu-mesta-bude-na-skole
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov bude mít první zelenou střechu na objektu města, bude na škole

20.4.2024 23:37 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přerov bude mít první zelenou střechu na objektu města, půjde o Základní školu U Tenisu. Zelená vegetace na ní poroste v kontejnerech, sdělila ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Stavbaři začnou pracovat v červenci a do konce října by měla být střecha hotová. Náklady budou 6,2 milionu korun. Na rekonstrukci město požádalo stát o dotaci, která může činit až 85 procent nákladů.
 

"Jedná se o první zelenou střechu na budově ve vlastnictví města a časem počítáme i s dalšími. První vlaštovkou byla loni střecha na autobusové zastávce v ulici Svisle, kterou tvoří rozchodníková rohož s extenzivními rostlinami. Zelená zastávka vznikla na základě přání občanů v rámci participativního rozpočtu," uvedl náměstek primítora Miloslav Dohnal (ODS).

Stavbaři budou rekonstruovat nejvyšší střechu komplexu budov základní školy. "Dojde tu k úplnému odstranění stávající skladby až na nosný betonový panel a nahrazení novou skladbou, která má být zakončena vegetační vrstvou - konkrétně tam budou kontejnery osázené rozchodníky. Na střeše budou nahrazeny také původní klempířské prvky a hromosvod," uvedla vedoucí odboru investic přerovské radnice Ivana Pinkasová.

Plocha střechy je 1115 metrů čtverečních, zeleň z toho bude zaujímat 872 metrů čtverečních. Město rozhodlo o rekonstrukci střechy v této podobě kvůli pozitivnímu dopadu na životní prostředí. "Zelené střechy přispívají ke snižování emise skleníkových plynů, absorbují oxid uhličitý z ovzduší, čímž zlepšují kvalitu vzduchu a poskytují ochranu před klimatickými změnami. Pomáhají rovněž v zadržování vody, poskytují lepší energetickou účinnost budově svou přirozenou izolací a přispívají ke snižování spotřeby energií na vytápění a chlazení budov," uvedl náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Město má již zelenou střechu na jedné z autobusových zastávek, obyvatelé města se ji podpořili svými hlasy při rozdělování peněz v prvním ročníku takzvaného participativního rozpočtu v polovině roku 2022. Projekt byl dotažen loni na jaře, byť kvůli památkářům nakonec na jiném místě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RZ

Radim Zaňka

22.4.2024 14:08
S podobnými projekty zásadně nesouhlasím, až na výjimky. Zelené střechy jsou zpravidla nákladné na založení, zajištění izolace a bez trvalé údržby sotva udržitelné.

Na střechy patří solární panely nebo terasy, kam si lidé mohou vyjít a trávit volný čas nebo zde může v teplých obdobích probíhat výuka. Cokoli. Ale zeleň patří mezi budovy, do ulic, kde má přirozený zdroj vody a kde plní funkci ochlazování a stínění. K čemu mi toto bude na střeše?

Jaká je uhlíková stopa těch 6 milionů investic do této střechy? Jak přispěje těch pár drnů ke snížení uhlíkových emisí? Jaká je tedy konečná bilance s ohledem na životnost takové střechy? Třeba to vychází dobře, ale silně o tom pochybuji. Co takhle toto investovat do sadby stromů v ulicích a rozšíření travnatých ploch?

Mimochodem, nejednou se stalo, že taková střecha uschla, protože si třeba údržbář vzal volno a nebyl kdo to zalít. A o té zelené zastávce, to mi vůbec připadá úplně padlé na hlavu.

Ale zase proč ne, aspoň se něco děje, časem se to vychytá a zůstanou jen ty rozumnější přístupy. Chybami se člověk, občas, učí. Jen je škoda, že mu to trvá tak dlouho. Přeji tedy hodně štěstí a ať jim to neuschne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist