https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-pokaci-na-podzim-soubor-staletych-lip-na-hornim-namesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov pokácí na podzim soubor staletých lip na Horním náměstí

17.6.2021 12:00 | PŘEROV (ČTK)
Pro Přerovany je osud staletých lip citlivým tématem, stromy tady míjí už pátá generace a jsou vnímány jako nedílná součást historického náměstí.
Pro Přerovany je osud staletých lip citlivým tématem, stromy tady míjí už pátá generace a jsou vnímány jako nedílná součást historického náměstí.
Soubor staletých lip zdobící historické Horní náměstí v Přerově půjde na podzim definitivně k zemi. Důvodem je jich špatný stav. Kácení se město snažilo dlouhou dobu oddálit odbornými zásahy, podle posledního posudku dendrologů jsou však již veškeré šance vyčerpány, sdělila ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Lípy srdčité jsou již natolik nebezpečné pro okolí, že na doporučení expertů bylo dnes nutné zahájit ořez suchých větví a na podzim přijde na řadu kácení. Nahradí je nové stromy.
 

"Přerovský magistrát má několik posudků, které se zabývají stavem šestice stromů a návrhem opatření. Ten nejstarší je datován rokem 2006, kdy dendrologové označili stav lip jako zhoršený, některé stromy už měly před 15 lety zlomené kosterní větve s vazbou, dutiny v kmeni, posudek zmiňuje prosychání koruny," uvedl Petr Školoud z odboru majetku přerovského magistrátu. Narušenou fyziologickou vitalitu potvrzovaly i další znalecké posudky během následujících let.

Kácení staletých lip město původně plánovalo už v roce 2018, ale rozhodnutí poté stále oddalovalo zásahy včetně ořezů stromů. Před dvěma lety jejich místo zkoumali i přerovští archeologové, a to kvůli otázce zavlažování. Historické prameny totiž mluvily o studni, která se zde měla nacházet. V říjnu 2019 ji archeologové odkryli a datovali ji do přelomu 14. a 15. století, vznikla v období Viléma z Pernštejna, který v tu dobu město vlastnil. K jejich překvapení byla 14 metrů hluboká studna stále funkční a držela se v ní voda. Město počítá s tím, že by ji v budoucnu připomínala replika.

Přečtěte si také |
Foto: Jeňýk Hofmeister / Katedra ekologie lesa Ať žijí mrtvé stromy!

Pro Přerovany je osud staletých lip citlivým tématem, stromy tady míjí už pátá generace a jsou vnímány jako nedílná součást historického náměstí. Po vykácení lip na podzim tohoto roku během vegetačního klidu zde budou vysazeny stromy nové, město však počítá s tím, že půjde pouze o tři lípy. Menší počet je totiž s ohledem na místo, které v tomto prostoru lípy k životu mají, vhodnější, dodal Školoud.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist