https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-uzavre-cyklostezku-v-rybarske-aleji-kvuli-jmeli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov uzavře cyklostezku v Rybářské aleji, kvůli chemickému postřiku jmelí

29.1.2019 10:27 | PŘEROV (ČTK)
Kvůli stromům obaleným jmelím se na nějakou dobu uzavře v Přerově cyklostezka Bečva procházející zdejší Rybářskou alejí. Ilustrační snímek.
Kvůli stromům obaleným jmelím se na nějakou dobu uzavře v Přerově cyklostezka Bečva procházející zdejší Rybářskou alejí. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Kvůli stromům obaleným jmelím se na nějakou dobu uzavře v Přerově cyklostezka Bečva procházející zdejší Rybářskou alejí. Odborníci budou totiž stromy ošetřovat chemicky, aby je nánosů jmelí zbavili. Termín uzavírky částí známé cyklostezky je naplánován na únor a březen, záležet bude na vývoji počasí. Informovala o tom mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. Postřik i práci zaplatí Povodí Moravy.
 

Cyklostezka bude uzavřená v úseku od budovy Televize Přerov až po most u tenisových kurtů. Jmelí je na stromech, které stezku lemují. Podle odborníků nelze odhadnout, jak dlouho bude uzavírka trvat. "Budeme sledovat předpovědi počasí - při aplikaci roztoku totiž nesmí na stromy pršet a ani sněžit, to by se naše práce minula účinkem," uvedl Jan Servus z firmy, která bude postřik provádět.

Pokud to klimatické podmínky dovolí, ošetří firma stromy postřikem v únoru. Pokud nebudou vhodné podmínky, lze podle mluvčí radnice odložit práce na březen. Ve chvíli, kdy vjede na stezku plošina, upozorní cyklisty i chodce na tuto skutečnost značky. "Prosíme je, aby zákaz respektovali a nevystavovali se nebezpečí," konstatoval náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

V Rybářské aleji rostou hlavně javory, které jsou často masivně napadány parazitujícím jmelím, které odčerpává vodu a živiny z dřeviny a oslabuje ji. "Větve pak postupně zasychají a odumírají, proto je třeba problém řešit. Způsoby, jak se jmelí dočasně zbavit, jsou dva. A to radikální a zdravotní řez, tedy odstranění větví se jmelím, nebo chemický postřik, při kterém jmelí postupně odumře a opadne," popsala Svatava Doupalová z přerovského magistrátu, která má na starosti městskou zeleň.

Cyklostezka Bečva, která prochází rovněž Přerovem i jeho Rybářskou alejí, je hlavní cyklotrasou, která vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy až po soutok s Moravou. Délkou 160 kilometrů se řadí mezi nejdelší trasy v zemi. Od Hranic až do Přerova vede na této cyklotrase nejdelší úsek bez motorové dopravy, měří 26 kilometrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

29.1.2019 13:07
Cit.: "V Rybářské aleji rostou hlavně javory, které jsou často masivně napadány parazitujícím jmelím, které odčerpává vodu a živiny z dřeviny a oslabuje ji." Tak já teda nevím. Na vlastní oči čtu, že tam mají hlavně Jv, ale na ilustračním snímku vidím napadené Tp, pak je tam jakási Oš, Vr. Ať vyvaluji oči jak chci, tak zrovna Jv nezaznamenávám žádný. A opět jsme i u té chemie. Ono asi nestačí otrávené polní pozemky. Ještě to budem rvát i do parku.
Odpovědět

Jan Škrdla

29.1.2019 23:52
Ten nesoulad s dřevinami je proto, že se jedná o ilustrační fotku. Redaktor buď nepozná rozdíl mezi javorem a topolem, nebo nenašel nic lepšího.
Stejně dobře se může stát, že k článku o nehodě lokálky dají ilustrační fotku vlaku intercity (asi proto, že se jim více líbí).

Jinak u toho jmelí by mě zajímalo, proč je ho někde plno a jinde na něj téměř nenarazíte. Jestli je to dáno pravidelný ořezáváním, nebo klimatickými podmínkami. Nebo třeba tím, že tam kde mají ptáci jiný zdroj potravy (např. hloh) dávají přednost jemu a nežerou a neroznáší jmelí.
Odpovědět
mr

30.1.2019 12:18
Tak já tam hlavně četl, cit.: "Kvůli stromům obaleným jmelím se na nějakou dobu uzavře v Přerově cyklostezka Bečva procházející zdejší Rybářskou alejí." Proto jsem si myslel, že je to z toho popisovaného místa v Přerově.
Jmelí přenášejí leda asi ptáci. Nějak si nyní ani nevybavuji např. kultivary Tp starší 50-i let, kde by jmelí chybělo. Při tom v podrostu hloh mají skoro všude. S tím ořezem byste asi musel být velmi rychlý, pečlivý a důsledný, přesto si myslím, že by to velký úspěch asi nemělo, jelikož vám to dotáhnou drozdi a brkoslavi i na km-y z okolních lesů a břehových porostů. Takže by to byla šichta nekonečná ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist