https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pres-ulici-k-barrandovu-v-praze-vznikne-lavka-pro-prechod-zivocichu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přes ulici K Barrandovu v Praze vznikne lávka pro přechod živočichů

22.2.2022 01:50 | PRAHA (ČTK)
Přes vytíženou čtyřproudou ulici K Barrandovu propojí ekodukt dvě chráněné lokality, a to Prokopské a Dalejské údolí a Chuchelský háj.
Přes vytíženou čtyřproudou ulici K Barrandovu propojí ekodukt dvě chráněné lokality, a to Prokopské a Dalejské údolí a Chuchelský háj.
Foto | Becherka / wikimedia commons
Na pražském Barrandově vznikne přes frekventovanou ulici K Barrandovu takzvaný ekodukt, tedy lávka, která bude sloužit k migraci volně žijících živočichů. Součástí bude rovněž lávka pro pěší a cyklisty. Město letos zahájí projektovou přípravu a hotov by měl být v roce 2030. Náklady jsou odhadovány na 37,8 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Přechod pro zvířata i lidi je v Praze například také přes Vysočanskou radiálu.
 

Ekodukt vznikne za křižovatkou s Wassermanovou ulicí ve směru z centra. Přes vytíženou čtyřproudou ulici K Barrandovu propojí dvě chráněné lokality, a to Prokopské a Dalejské údolí a Chuchelský háj a navazovat bude na zamýšlený zelený pás kolem metropole. Vybudován bude jako dvojmostí, kdy jednu část bude tvořit přechod pro zvířata a druhá bude pro pěší a cyklisty. Jako první bude vybudována část pro lidi.

Předpokládané celkové náklady jsou na akci činí 37,8 milionu korun. Zahájení projektové přípravy stavby je naplánováno na letošní rok a konec v roce 2030. Letos půjde na přípravu z městského rozpočtu 500.000 korun, které vezme město z plánované stavby technické vybavenosti na Zličíně, jehož stavba je oproti původnímu termínu posunuta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.2.2022 06:01
Na té 4proudé ulici K Barrandovu, hlavně směrem od pražského okruhu, by měli především zvednout směrové tabule nad vozovkou tak, aby byly semafory za nimi, vidět z větší dálky. Povolená rychlost je tam 70km/h.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist