https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/presazena-alej-lip-z-centra-sumperka-se-uchytila-v-lesoparku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přesazená alej lip z centra Šumperka se uchytila v lesoparku

15.6.2020 00:58 | ŠUMPERK (ČTK)
Radnice původně zvažovala, že lípy, které znepříjemňovaly život návštěvníkům radnice nadměrným medováním, pokácí, nakonec se však město přiklonilo k přesazení. Ilustrační obrázek
Radnice původně zvažovala, že lípy, které znepříjemňovaly život návštěvníkům radnice nadměrným medováním, pokácí, nakonec se však město přiklonilo k přesazení. Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Úspěšně dopadlo s odstupem několika měsíců loňské náročné přesazení aleje 13 lip z historického centra v Šumperku. Zhruba dvacetileté lípy, které obklopovaly tamní radnici, našly azyl v lesoparku Za pekárnou pod Holubím vrchem. Nejkritičtější období mají dřeviny za sebou, letos na jaře lípy znovu obrazily, sdělila mluvčí radnice Soňa Singerová. Osud lip, které město původně zvažovalo pokácet, vyvolal ve městě rozporuplné emoce. Alej lip loni na podzim nahradily babyky.
 

"Troufnu si říct, že již mají vyhráno," uvedla Jana Andrísková, která má ve městě na starosti zeleň. Úspěšnou akci na přesazení stromů, které se odehrálo loni v říjnu, odstartovala náročná příprava. Díky tomu byly stromy přesazeny okamžitě bez jakékoliv prodlevy. "O lípy jsme pečovali tak, aby se dostaly opět do kondice. Zajistili jsme správné zavlažování a tvarování korun tak, aby odpovídaly kořenovému systému. Všechny stromy obrazily, to znamená, že jejich šance na přežití je vysoká," dodala Andrísková.

Radnice původně zvažovala, že lípy, které znepříjemňovaly život návštěvníkům radnice nadměrným medováním, pokácí, nakonec se však město přiklonilo k přesazení. Na konci října speciální stroj pomocí obřích nožů vyzvedl kořenový systém i s balem, který uchytil látkovými popruhy a převezl je do připravené jámy. Celý proces trval u jednoho stromu zhruba 40 minut.

K přesazení aleje dvacetiletých lip obklopující historickou budovu radnice na náměstí Míru se rozhodlo město kvůli špatnému stavu stromů, které podle zástupců radnice na náměstí trpěly stresem. Celkem 14 lip srdčitých bylo u radnice vysázeno v roce 1997. Podle zástupců města to bylo chybné rozhodnutí tehdejšího zastupitelstva, což se ukázalo už po několika měsících. Z původních 14 stromů bylo takto přesazeno 13 lip, jeden strom byl již natolik poškozený po nárazu auta, že se jej nepodařilo zachránit.

Lípy nahradily vzrostlé babyky, které byly do Šumperka přivezeny z Nizozemska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KS

Krejcar Stanislav

15.6.2020 15:32
Dvacet let růstu lip - je doba vlády Klausovi ODS v ČSFR/ČR. Tedy v Šumperku vládli zastupitelé jež nástupci tehdejších regionálních politiků jež tehdy o výsadbě rozhodli už jistě zmněnili svá členství. Už i v té době ale ve městě se o zelen starali komunální zahradníci, jež se živelností tehdejší doby neměli nic společného.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.6.2020 08:03 Reaguje na Krejcar Stanislav
Co touto zmateností jste chtěl říci?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist