https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-keni-chce-zachranit-strom-ktery-stoji-v-ceste-dalnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Keni chce zachránit strom, který stojí v cestě dálnici

14.11.2020 15:14 | NAIROBI (ČTK)
Fíkovníky považují za posvátné stromy Kikujové, nejpočetnější etnická skupina v Keni, kde žije zhruba 50 milionů obyvatel.
Fíkovníky považují za posvátné stromy Kikujové, nejpočetnější etnická skupina v Keni, kde žije zhruba 50 milionů obyvatel.
Keňský prezident Uhuru Kenyatta podepsal výnos na ochranu stovky let starého fíkovníku, který stojí na trase nové dálnice. Informovala o tom agentura Reuters, podle které se za zachování stromu postavila také místní ekologická sdružení. Novou dálnici v Nairobi staví a financuje spolu s keňskými úřady čínská společnost China Road and Bridge Corporation.
 

Fíkovníky považují za posvátné stromy Kikujové, nejpočetnější etnická skupina v Keni, kde žije zhruba 50 milionů obyvatel. Prezidentský dekret označil mohutný strom za "symbol keňského kulturního a přírodního dědictví".

Podle Mohammeda Badiho, ředitele společnosti Metropolitní služby Nairobi (NMS), která se stavby účastní, bude díky prezidentskému výnosu strom zachován na původním místě. Před vydáním výnosu stavitelé chtěli fíkovník přesadit a na jeho místě postavit jeden z pilířů estakády nové dálnice. Trasa dopravní tepny bude nakonec kvůli stromu upravena.

Rozhodnutí uvítali ekologičtí aktivisté. "Tento mimořádný fíkovník je symbolem širších požadavků, které máme: chceme zelenější a čistší město," uvedla keňská ekoložka Elizabeth Wathutiová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

14.11.2020 17:42
Držím mu palce. Číňané umí cizí jazyky, ale rozumí pouze tomu co řekne Si.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

15.11.2020 00:53
aspoň jste tu ke článku mohli dát fotku toho fíkovníku s nějakými jeho daty, ne ? zajímalo by mě, jaké asi tak má autor nebo kdo, náklady s vydáním tady takového článku, že somrujete peníze na vydání dalšího ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist