https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-pavel-predstavi-v-osn-ceske-zavazky-tykajici-se-uhli-a-ochrany-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Pavel představí v OSN české závazky týkající se uhlí a ochrany přírody

7.9.2023 01:14 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | palinchak / Depositphotos
Prezident Petr Pavel bude na summitu OSN prezentovat národní závazky, které se týkají uhlí, obnovitelných zdrojů, regenerace přírody nebo ochrany ovzduší, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle ministra životního prostředí odráží závazky vládní programové prohlášení. SDG Summit a Climate Ambition Summit budou 18. až 20. září v New Yorku.
 

"Já možná vypíchnu tu konkrétní záležitost, která se týká uhlí. Odklon od uhlí a naopak příklon k obnovitelným zdrojům energií je jednou z těch důležitých věcí, o kterých bude pan prezident hovořit," řekl Hladík.

"Česká republika bude konstruktivním partnerem v globálních snahách o ochranu klimatu. Vláda bude usilovat o zmírňování dopadů klimatických změn a přispívat k dosažení klimatické neutrality EU do roku 2050," stojí v programovém prohlášení vlády.

Zároveň se vláda v prohlášení zavázala zajistit lepší soudržnost všech národních politik směrem k plnění národních závazků a Cílů udržitelného rozvoje z Agendy 2030 OSN.

"Dobrovolné závazky, které jsou nastaveny, jsou závazky, ke kterým se Česká republika už zavázala a které samozřejmě hodlá také do budoucna dodržet. Nota bene jsou alokovány v kapitole ministerstva životního prostředí," řekl Hladík na dotaz, zda se bude na summitu jednat i o financích.

V loňském roce na summitu COP 27 v Egyptě premiér Petr Fiala (ODS) přislíbil, že Česko obnoví své příspěvky do Zeleného klimatického fondu. Vláda na podzim loňského roku schválila příspěvek ve výši jeden milion dolarů (22,55 milionů korun) ročně v letech 2024 až 2027.

Agenda 2030 a jejích 17 Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) je globální akční plán, který má podpořit ekonomickou a sociální prosperitu a ochranu životního prostředí. Na závěr SDG Summitu přijmou státy společnou deklaraci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

7.9.2023 08:34
Jediný možný závazek může být, že odstavíme uhlí až budeme mít adekvátní bezemisní náhradu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.9.2023 09:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2023 10:02 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tu nebudeme mít nikdy, bo ropácký čecháčkistán není schopen nic postavit. Ono to uhlí zhebne samo stejně, jak dojely parní stroje. A budeme dovážet od schopnějších, něma problema.
Odpovědět
va

vaber

7.9.2023 08:51
všichni mají plnou hubu závazků a emise neklesají,ale rostou,
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.9.2023 09:47 Reaguje na vaber
1*
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.9.2023 13:49 Reaguje na vaber
Dokonce tu máme spoustu úspěšných a oslavovaných projektů na snižování uhlíkové stopy subvencovaných státem typu Zelená úsporám! V tichosti se ale jinde vypustí 5x více emisí CO2. Globálně je podchyceno zpoplatněním asi jen 20 % emisí CO2.

Zkuste nabírat vodu sítkem na čaj, jak vám to půjde. Tak je zhruba 50 % plochy bez děr.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2023 10:03 Reaguje na vaber
Jak kde. V civilizovaných zemích klesají.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.9.2023 13:36
Dobrý! Do Zeleného klimatického fondu by se podle zákazků z Kodaně 2009 mělo přispívat asi 100 miliard USD ročně, tj. asi 13 USD na hlavu. My budeme přispívat 0,1 USD na hlavu ročně. Ať se tím tedy pan prezident na summitu OSN také pochlubí!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist