https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-pavel-vyzval-k-zajisteni-rovnovahy-mezi-zajmy-chovatelu-a-poctem-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Pavel vyzval k zajištění rovnováhy mezi zájmy chovatelů a počtem vlků

5.12.2023 18:12 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Petr Pavel dnes při návštěvě Královéhradeckého kraje vyzval k zajištění rovnováhy mezi zájmy chovatelů a počtem vlků ve volné přírodě. Počet vlků je třeba regulovat a debatovat o tom, v jakém rozsahu, řekl Pavel při návštěvě Královéhradeckého kraje. Trvalý výskyt vlků byl v minulosti potvrzen v česko-polském pohraničí na severu Královéhradeckého kraje. Vlci podle místních chovatelů způsobují značné škody na hospodářských zvířatech. Naopak ochranáři uvádějí, že v zabezpečení stád mají někteří chovatelé rezervy.
 

"Není možné mít na relativně omezeném teritoriu vysoký počet dravé zvěře, která nemá v přírodě žádného (přirozeného) protivníka. Je třeba, aby počty (vlků) byly regulovány jiným způsobem, musíme se domluvit, stejně jako se museli domluvit například na Slovensku ohledně počtu medvědů, případně jiných dravců, kteří nemají dnes přirozené nepřátele," řekl novinářům Pavel.

Stabilní populace vlků na Broumovsku a v přilehlých oblastech Trutnovska doprovázejí občasné útoky na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří místní farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků, který je ale vzhledem k ochraně těchto šelem nelegální. Trvalý výskyt vlka obecného byl nedávno potvrzen také v Krkonoších.

"Je zapotřebí vést velmi citlivě debatu o rovnováze, na jedné straně mít v přírodě tak vzácné a ušlechtilé zvíře, jako je vlk, a na druhou stranu musíme najít rovnováhu mezi chovateli a počtem vlků," řekl dnes Pavel.

Královéhradecký krajský úřad letos jako první v ČR vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v tzv. pohotovostním štábu, uvedli dříve zástupci kraje. Opatření se týká 17 honiteb na Trutnovsku mimo území Krkonošského národního parku. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře.

Prezident dnes zahájil dvoudenní návštěvu Královéhradeckého kraje. Jde o jeho první oficiální cestu do regionu. Kromě Hradce Králové pojede do Nového Města nad Metují, Sedloňova, Dobrušky, Červeného Kostelce, Broumova a Vrchlabí. Na programu má setkání s představiteli kraje, starosty, vojáky, návštěvu dvou firem, nemocnice, dětského domova, setká se i s občany.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.12.2023 18:18
1* Před poslední možností bude ještě ředitelká důtka, a když ani ta nezapůsobí, přijde na řadu slovenský model. P.S. Než to bude, ještě hodně vody uplyne a spousta článků na téma vlk vyjde.
Odpovědět
Ra

Radek

5.12.2023 18:27
Po ředitelské důtce ho postaví do kouta aby měl čas , přemýšlet o tom co udělal špatně 😊
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.12.2023 18:35 Reaguje na Radek
Dnes je vše na vědecké úrovni. Děti se netrestají bitím, vlci se nestřílí, a pracuje se na tom, aby se potkani netrávili, ale lovili do živolovek a vypouštěli mimo města, kde škodit nebudou.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.12.2023 18:39
Ochrana životního prostředí by si měla konečně uvědomit, že vlci silně omezují vypásání, které je důležité k udržení biodiverzity. Rovnováha tedy musí být, aby za cenu apoteózy jednoho druhu nezmizely desítky či stovky jiných.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.12.2023 18:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
1* Pan José Oze má v šuplíku projekt na zalesnění pohraničí. Takticky vyčkává, až s tím pasáčci seknou a přijde na řadu dotovaná výsadba na neudržovaných plochách.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.12.2023 11:12 Reaguje na Karel Zvářal
nedělejme si iluze, ztráty jsou povolené, ale to neodpovídá ideologii homo sapiens v heslu vše a všechny zachráníme...
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

6.12.2023 12:53 Reaguje na Slavomil Vinkler
Že by naše spárkatá vypásala lesní louky, tak, aby byly ve stavu, jako když si je sekali lesáci na seno pro koně, do seníků pro zvěř, fakt nepozoruji.
Co ale vidím, tak v oblasti, kde je víc spárkaté zvěře než lufťáků o víkendu, loučky zarůstají stařinou a nálety.
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.12.2023 08:19
Na hle tak on rozvědčík je i znalec pastevectví,vlku,skotu,krajiny,povětří a přírodních procesu.To by jeden neřekl co soudruzi všechno ty poctivé komunistické agenty neučili.Čest práci.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2023 08:49 Reaguje na karel krasensky
Tož příště kandidujte, mít za presidenta Hanibala by nemuselo být špatné:-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.12.2023 09:40 Reaguje na Karel Zvářal
Češi a moravaci si mě za prezidenta nezaslouží.Spíš bych měl stanout v čele OSN.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.12.2023 10:12 Reaguje na karel krasensky
Já ho nevolil. Ale když uvede pravdivou informaci, nebudu na něho plivat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.12.2023 09:02
Ta jeho výzva je plácnutí do vody. Dokud budou politici věřit vylhané mantře ekomafie o tom, že 98% vlčí potravy tvoří divoká zvěř, nic se nezmění.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.12.2023 11:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
taky raději půjdete koupit maso do Kaufáče než stopovat v lese...KDYŽ VLKU PROSTÍRÁME STŮL, NEDIVME SE ŽE SE POZVE!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.12.2023 14:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pokud je chovatelům povolena pouze pasivní ochrana, která stojí nehorázné peníze, tak je to neskutečná pitomost. Doporučit chovateli nějakých 10 -15 ovcí, aby své pastviny obudoval ploty v ceně 0,5 - 1 mega je pitomost. Ten chovatel na to ty peníze nemá aa proto raději skončí. Tady musí fungovat aktivní ochrana - vystřílet vlky v oblastech, kde je jedna vesnice vedle druhé (Jablunkovsko apod.) a nechat jim volný prostor třeba v Krkonoších nebo na Šumavě. A mimochodem, ekomafie vůbec nemá jasno v tom, kolik vlků je pro naši republiku únosných a jaký počet už je nadstav. Takže dneska máme větší hustotu vlků na km2 než třeba Švédsko, které je mnohem více zalesněno. Zdá se Vám to normální?
Odpovědět
Sl

Slovan

7.12.2023 08:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A ve Švédsku se vlci vyskytují v celé zemi, nebo jen v jejím středu? Odpovím - ve středu země, na dost omezeném území. Řekl bych, že to reálně osídlena bude 1/4 země. Takový detail, který vlkobijce jako vy absolutně nezajímá a netrápí. Ale co se tady zbytečně trápit nad realitou, hlavně něco plivnout.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

6.12.2023 12:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jenže zatím to tak je, že větší zdrojová část potravy vlků je mimo ohrady chovatelů.
Je to i logické.
Kdyby si chodili jen "nakupovat" do ohrad, dávno jsou "obchody" vyjedené do poslední kostičky.

Na druhou stranu - chování vlků je z lidského pohledu pochopitelné. Taky raději nakoupíme tam, kde nemusíme vykonávat mnoho činnosti než nákup si zajistíme. A vlk by byl hlupák, kdyby si pro večeři neskočil za plot, když před plotem musí za večeří daleko běžet.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.12.2023 10:15
Balancování mezi chovateli a vlkomily mu jde skvěle a jako by tam ani nebyl
a nic neřekl. Bojí se říci jednoznačný názor, jak s vlky a chovatelstvím
zvířat dál, což je vlastnost zbabělých politiků, kteří si nechtějí nic
rozházet s jedním a ani s druhým. Výrazný politik se rozhodne, tak, či tak
a taky si za tím stojí, ale to on asi nedokáže.
Odpovědět
Vl

Vladimír

10.12.2023 07:27
No vida. pan prezident rozumí i vlkům, nas to na vojenské katedře ještě neučili. Zkrátka pokrok nezastavis voj.abs
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist