https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-akci-uklidme-cesko-nasli-dobrovolnici-v-brne-na-cerne-skladce-trilobity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při akci Ukliďme Česko našli dobrovolníci v Brně na černé skládce trilobity

20.4.2024 01:06 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolníci, kteří se na začátku dubna zúčastnili akce Ukliďme Česko, našli při likvidaci rozsáhlé černé skládky v Brně-Židenicích několik vyhozených destiček se zkamenělinami trilobitů. Zatím jde o letošní nejzajímavější nález, uvedli pořadatelé akce.
 

"Stáří nálezu lze datovat zhruba mezi 500 až 400 miliony lety. Lokalita nálezu přitom není úplně náhodná, poměrně velké množství, tedy 45, druhů trilobitů bylo totiž v minulosti objeveno právě severovýchodně od Brna na Hádech a v lomu Mokrá profesorem Ivo Chlupáčem," uvedl za Ukliďme Česko Radek Janoušek.

Další zajímavé nálezy mohou lidé posílat do každoroční fotosoutěže akce, její výsledky pořadatelé v květnu vyhlásí a nejzajímavější fotografie vystaví na facebookové stránce Ukliďme Česko.

Zájem o letošní akci Ukliďme Česko, která se koná každé jaro už deset let, byl rekordní v počtu účastníků. "Z dosavadních výsledků letošního ročníku je pak potěšující zejména skutečnost, že velká většina, tedy asi 70 procent organizátorů uvádí, že odpadu v přírodě nacházeli méně než v minulosti. Vypadá to, že po deseti letech pořádání dobrovolnických úklidů začíná naše úsilí pomalu přinášet ovoce. Zaměřujeme se totiž stále více na osvětu a prevenci vzniku černých skládek i litteringového odpadu," uvedl Miroslav Kubásek z pořádajícího spolku Ukliďme Česko.

Přestože většina akcí, které vedou k úklidu přírody a veřejných prostranství, se uskutečnila v první polovině února, dalších 300 úklidových akcí je naplánovaných v souvislosti se Dnem Země na víkend 20. a 21. dubna, upozornili pořadatelé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mara polasek

mara polasek

22.4.2024 09:52
podle nadpisu sem myslel, ze zive! ;)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist