https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-uzavirce-lesu-v-jablonci-se-prasata-ulovit-nepovedlo-lide-ji-nerespektuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při uzavírce lesů v Jablonci se prasata ulovit nepovedlo, lidé ji nerespektují

28.12.2022 16:22 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
V Jablonci nad Nisou skončila dnes v 06:00 druhá celodenní uzavírka lesů na Prosečském hřebeni a v Srnčím dole. Cílem byl odlov přemnožených divokých prasat, která obyvatele obtěžují a ohrožují. Zatímco při naháňce v první polovině prosince se podařilo odstřelit pět divočáků, tentokrát ani jediného. Lidé zákaz vstupu, který začal 25. prosince večer, nerespektují, čímž práci myslivců maří, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.
 

Lidé v lesích nejen prasata ruší, ale myslivci se také bojí střílet, aby se nestalo neštěstí. "Ono to není jen o tom, že ti lidé porušují nějaký zákaz, ale musí si uvědomit, že k odlovům černé zvěře je používáno velice výkonné střelivo a má dráhu letu nějakých pět kilometrů. Po celé dráze letu má smrtící účinek. Lidi by si měli uvědomit, že jim tam opravdu hrozí nebezpečí ztráty života," řekl ČTK ředitel městské policie Michal Švarc.

Za nedodržení zákazu vstupu nebo za psa, který není na vodítku, mohou strážníci uložit blokovou pokutu do 2000 korun, ve správním řízení může pokuta vystoupat až na 10 000 korun. "Zatím ale lidem většinou jen domlouvají, pokutu uložili jen jedinou," řekla Fričová. Kontrol podle ní přibylo, strážníci při nich odhalili více než 50 lidí, kteří zákaz vstupu porušili. Lidé podle Fričové nerespektují ani zákaz vstupu do ulice Za Plynárnou, kde je umístěna odchytová klec, kterou město pořídilo.

S divokými prasaty se téměř denně potkávali obyvatelé hlavně v části Horní Proseče, kde jsou panelové domy jen pár metrů od lesa. Lidé si stěžovali na rozryté pozemky, báli se venčit psy, děti se podle místních bály jít ráno na autobus. Od 1. prosince do konce února proto platí ve vybraných lokalitách zákaz vstupu do lesů od 18:00 do 06:00 následujícího dne a v plánu jsou také tři celodenní uzavírky. Poslední by měla být od 13. do 16. ledna.

Omezení vstupu do lesů má zajistit zvěři klid a umožnit lov. Své lesy Jablonec neuzavírá poprvé, podobně byl loni od srpna do konce října zakázán v noci vstup do Srnčího dolu. Díky tomu se v sezoně 2021/2022 podařilo zdejším myslivcům ulovit 84 kusů černé zvěře. Na každé ulovené prase vypsala letos radnice pro myslivce odměnu 2000 korun. Od začátku prosince se jich podařilo ulovit 15, z toho tři do odchytové klece.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

28.12.2022 18:03
Jó, divočáci budou čekat, až se lidi rozhodnou je střílet.
Pokud se mají likvidovat, tak to musí být celoročně a bez jakéhokoliv omezení.
A když lidi nedodržují zákazy/příkazy, tak je potřeba ty pokuty zvednout, aby měli exekutoři radost.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.12.2022 18:12 Reaguje na smějící se bestie
Co by jste chtěl po stádu tupých trendy městských jůtůberů, influencerů... Těm jsou nějaká opatření víte kde, hlavní je přece pověsit na instáč fotky v nových hadrech zpod stromečku. Beznadějní idioti tak mocně toužící po jedinečnosti až jsou všichni stejní
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.12.2022 18:15 Reaguje na Jakub Graňák
Nic - jenom bych jim střílel čokli bez vodítka.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.12.2022 18:41 Reaguje na smějící se bestie
Tak pokud vím, tak to myslivci můžou, jen nevím jak se pak dotyčný myslivec ubrání útoku anabolikama vyhoněného pač.ráka z posilovny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.12.2022 20:16 Reaguje na Jakub Graňák
Jak to dělají v USA - vzor přece.
Odpovědět
Pe

Pepa

28.12.2022 22:12 Reaguje na Jakub Graňák
Dotyčný myslivec se ubránit nemůže, moc dobře ví, že by dostal přes tlamu..
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

31.12.2022 08:12 Reaguje na Jakub Graňák
Bohužel, při současné legislativě vlastně nemohou. Je to popdobné jako to bylo v případě psíka a mývala, jen ještě více komplikované.
Odpovědět
MM

Milan Milan

28.12.2022 20:38
Nějak mi uniká smysl uzavírky lesů před honem V nedávné době ti dnes již staří myslivci měli zvěř nejen početně i zdravotně pod kontrolou a žádné pitomosti při tom nemuseli vymýšlet. Někde je chyba. Že by byl zakopaný pes v novelách pravidel a předpisů???
Odpovědět
Pe

Pepa

28.12.2022 22:10 Reaguje na Milan Milan
Chyba je u těch novodobých radobymyslivcu. Jsou líní pečovat o svou honitbu, chtěj si jen zastrilet, prodat trofejni kousky a pak se vozrat.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.12.2022 23:21 Reaguje na Milan Milan
Dnes ale máte od rána do večera plné lesy lidí. Zejména o víkendech a nebo v týdnu v podvečer, když jdou vyvenčit psa.
Že se některé druhy lovné zvěře přemnožily jde ale za myslivci a úředníky, kteří dávali kvóty odstřelu.
Před deseti, patnácti roky se mluvilo, že stav černé zvěře sníží jen nějaká infekční nemoc.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.12.2022 15:01 Reaguje na Pavel Jeřábek
Přesně tak. Lesy, zvláště v blízkosti větších měst jsou plné lidí ve dne a dnes se všelijakými LED světly i v noci.
Co se týká počtu divokých prasat, podle mne je dnes maso, na rozdíl od třeba socíku nebo doby ještě před socíkem, příliš levné. A nestojí tak myslivcům za ty probdělé noci v lese. A za práci po zastřelení prasete. Či zpracování uloveného prasete na masné výrobky je příliš pracné. Rodina myslivce tak kupuje maso v obchodní síti jako jiné rodiny a divočáka má tak jednou, dvakrát za rok na zpestření, ne jako převládající jídlo.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.12.2022 14:46
Vypadá to, že je čím dál víc hlupáků, kteří si myslí, že na pobyt v lese, tedy defakto na cizích soukromých pozemcích, mají nezpochybnitelné právo.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

31.12.2022 21:43 Reaguje na Radim Polášek
Lesy by měly být výhradně ve vlastnictví státu - .
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.12.2022 14:52
Argumenty myslivců, že se bojí střílet, protože střela letí kilometrů, jsou nesmyslné. Myslivci mají přímo v povinnostech dodržovat při střelbě bezpečnostní předpisy, zejména že nesmí střílet tam, kde nevidí. To je omezuje pouze na takovou střelbu, kdy střílejí shora z nějakého posedu směrem dolů do země nebo maximálně snad ze země mohou střílet do svahu kopce a podobně. Jednoznačně je myslivcům zakazováno střílet tam, kde by střela končila někde v neprostupném lese, kde nevidí nebo dokonce střílet zvěř na obzoru, kde střela, která mine, letí volně za obzor po balistické křivce.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

31.12.2022 12:04 Reaguje na Radim Polášek
A co střela co nemine? Ta asi nepoletí po balistické křivce což ovšem neznamená, že nepoletí vůbec. No a střelba do země? Zvlášť ,pokud se prosadí zákaz olova, to bude díky nepředvídatelným odrazům teprve ta správná kovbojka.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

31.12.2022 13:40 Reaguje na Jarek Schindler
Střela, co nemine taky může zvířetem proletět a letět dál. A co je mně známo, střelba do země je defakto přikázána v mysliveckých zásadách o bezpečnosti střílení na zvěř. A pokud se po zákazu olova budou používat takové střely, které se budou odrážet, tak potom nezbude nic jiného než příslušně zvýšit povinné pojištění myslivců, aby se z něho mohly krýt i takové náhody.
A zákaz olova je už, co je mně známo, prosazen, nyní se bude jenom realizovat. Jako všechno, co zelení prosazují, bude to nejspíš znamenat úpadek klasické myslivosti a výrazné zvýšení nákladů pro daňové poplatníky. Spousta myslivců, co by si na nové bezolovnaté střely museli koupit nové kulovnice se na to vykašle a další myslivci se na to vykašlou, až jejich kulovnice vlivem nadměrného opotřebení hlavní dostřílejí. Nakonec bude muset každé statutární město vynakládat navíc ročně aspoň několik miliónů na profesionální lovce, kteří budou dělat to, co nyní dělají zájmoví myslivci zadarmo.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

31.12.2022 21:47 Reaguje na Radim Polášek
No, to bude tragédie.....
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

3.1.2023 10:30 Reaguje na Radim Polášek
Odměna 2000 Kč za jednoho uloveného divočáka (+ samotný divočák) rozhodně není zadarmo. A navíc evidentně myslivcům tahle dotace nestačí. Nejspíš skutečně bude muset dojít na profesionální lovce, kteří to za 2000 Kč/ks zvládnou.
Odpovědět
Hu

Hunter

4.1.2023 02:50 Reaguje na Daniel Vondrouš
Vy jste asi z hodně levného kraje, za ušmudlaný 2000 Kč by to žádný profík nedělal, protože mu to nepokryje ani náklady. Evidentně jste mimo realitu. Radši poděkujte místním myslivcům za snahu a ochotu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist