https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pribram-chce-zlepsit-parkovani-pro-navstevniky-chko-brdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příbram chce zlepšit parkování pro návštěvníky CHKO Brdy

1.3.2021 16:30 | PŘÍBRAM (ČTK)
Špatné parkování v obcích kolem bývalého vojenského újezdu komplikuje život lesníkům i záchranářům. Hlavní zátěž nesou lidé obcí na okraji chráněné krajinné oblasti.
Špatné parkování v obcích kolem bývalého vojenského újezdu komplikuje život lesníkům i záchranářům. Hlavní zátěž nesou lidé obcí na okraji chráněné krajinné oblasti.
Foto | Andrea Ferrario / Unsplash
Příbram chce zlepšit parkování pro návštěvníky Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy. Jedná proto s vlastníky pozemků v místních částech Orlov a Kozičín o vytvoření nových parkovacích míst, uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO).
 

Brdy se těší velké oblibě turistů, v době pandemie se návštěvnost ještě zvýšila. Tomu ale mnohde neodpovídají parkovací kapacity. Například parkoviště v Orlově, které je v majetku Vojenských lesů, bývá v poslední době rychle zaplněné.

Město jedná s Vojenskými lesy, že by parkoviště v Orlově upravilo a spravovalo. Podle Konvalinky je problém i s dešťovou vodou, která vytéká z lesů a teče před parkoviště dál do osady.

"Jednáme v Orlově i se soukromým sektorem o vytvoření parkovacích kapacit. Podařilo se nám na některé ze zimních víkendů, kdy byl opravdu velký nával běžkařů, domluvit se zástupcem soukromého sektoru, že tam uvolnil pozemky pro parkování automobilů," řekl Konvalinka.

V Kozičíně by zase město mohlo odkoupit plochu před úpravnou vody a parkovací místa vytvořit tam. Vlastníkem pozemku je Svazek obcí pro vodovody a kanalizace, radnice s ním již jedná.

Špatné parkování v obcích kolem bývalého vojenského újezdu ale komplikuje život lesníkům i záchranářům, kteří potřebují do přírodní oblasti volný průjezd. Hlavní zátěž nesou lidé obcí na okraji chráněné krajinné oblasti. Část turistů nerespektuje dopravní značení, silniční pravidla nebo nechává auta na trávě a na soukromých pozemcích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.3.2021 17:14
Takže salámovou metodou začíná lunapark.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.3.2021 09:31 Reaguje na smějící se bestie
Přesně to jsem myslel. Po troškách a pak dojde na další atrakce.
Vždyť je třeba ta parkoviště plně využít a tak hurá do dalšího
asfaltu, rozhleden, altánků, hospůdek a časem i hotýlků. Davy už
se těší na všechny ty služby, které tam dosud nebyly a které jim
bránily v plnohodnotném "poznávání přírody". Hlavně nasadit ty drony s termovizí na pátrání po lidech, které není v přírodě
slyšet a ani normálně vidět, protože nechtějí utrácet za spaní
a stravování v hotelech a restauracích.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist